Bo tudi Slovenija cepljene denarno nagradila?

plačilo za cepljenje
Profimedia

Ponekod v tujini tiste, ki se odločijo za cepljenje proti covidu-19, tudi denarno nagrajujejo. Vodja svetovalne skupine za cepljenje proti covidu-19 Bojana Beović temu načeloma ni naklonjena. Meni, da je bolje poudariti dostop, ki ga cepljenim omogoča pogoj PCT.

Cepljene proti covidu-19 ponekod tudi denarno nagrajujejo. Grčija bo na primer cepljenim mladim podarila 150 evrov, v Rusiji pa s kuponi, v vrednosti deset evrov, nagrajujejo starejše, ki se cepijo z njihovim Sputnikom. Denarno nagrado 3.000 dinarjev oziroma približno 25 evrov pa so obljubili tudi Srbom. V Hongkongu cepljeni lahko sodelujejo v nagradni igri za enosobno stanovanje v vrednosti 1,2 milijona evrov, javni uslužbenci pa prejmejo tudi dva dela prosta dneva.

Pa bi se za tako vrsto spodbujanja cepljenja lahko odločili tudi pri nas? Na ministrstvu za zdravje takim potezam niso naklonjeni. “Upoštevati moramo, da je veliko število ljudi že bilo cepljenih, poleg tega pa imamo v Sloveniji kar nekaj programov, ki temeljijo na prostovoljstvu in solidarnosti, kot je krvodajalstvo,” so zapisali. Sporočili so še, da zagovarjajo pozitivno komunikacijo, ozaveščanje in opolnomočenje. “Verjamemo, da bodo ljudje prepoznali pomen cepljenja,” so dodali.

Tudi vodja svetovalne skupine za cepljenje proti covidu-19 Bojana Beović tovrstnemu nagrajevanju za cepljenje načeloma ni naklonjena. Meni, da je bolje poudariti večji dostop do prireditev in storitev, ki ga imajo cepljeni.

V praksi se sicer zadnje čase kaže, da je velik minus uveljavljanja vstopnega pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) pomanjkanje inšpektorjev, ki bi pred vstopom na prizorišče pregledali dokazila. Ponekod celo organizatorji obiskovalcem povedo, da sami potrdil ne bodo pregledovali, verjetnost, da se pred vhodom pojavi inšpektor, pa je majhna.

Bojana Beović
Borut Živulovič/BOBO

Bojano Beović tovrstne prakse čudijo. “Organizatorji se ne zavedajo, da je pravzaprav od tega odvisno, ali bodo ostali odprti. Če bo število okužb naraslo, se bodo najprej zapirale dejavnosti, kjer se ljudje zbirajo. Gre za pomanjkanje razumevanja, da je to v njihovo dobro,” je dejala.

Za denarno nagrajevanje so se pri nas odločila posamezna podjetja, v podjetju ETI so cepljenim denimo izplačali 70 evrov. A Beović poudarja, da odzivi na to gesto niso zgolj pozitivni. “Sama načeloma temu nisem naklonjena. Če bi pa ljudje dejansko odločali tako, da se bodo cepili, če jim dajo 20 evrov, potem pa seveda,” je povedala.

Nacionalni koordinator za logistični del cepljenja Jelko Kacin je medtem dejal, da nima pooblastila, da bi o tem govoril, preden predlog ukrepov pripravijo matični resorji. Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek pa je dejal, da ne ve, ali se bo vlada odločila za spodbujanje cepljenja z nagrajevanjem. “Že trenutno pa je največja nagrada za cepljenje to, da ne boš umrl,” je dejal.

Za spodbujanje cepljenja so se odločila posamezna podjetja. Zaposleni v SKB, ki so se cepili, lahko, če za to zaprosijo, pridobijo dodatni dan letnega dopusta.