Zaradi povzročitve prometne nesreče Plenković razrešil obrambnega ministra

Črna kronika 11. Nov 202311:17 > 17:41 7 komentarjev
Prometna nesreča, v kateri je bil udeležen hrvaški obrambni minister Mario Banožić
Foto: Vinkulja/PIXSELL

Na Hrvaškem se je zgodila prometna nesreča, v kateri je bil hudo poškodovan hrvaški obrambni minister. Ena oseba je na kraju umrla, minister pa je na intenzivnem oddelku osiješke bolnišnice trenutno izven smrtne nevarnosti. Premier Plenković je zaradi povzročitve prometne nesreče ministra danes razrešil. Ob tem je izrazil sožalje družini preminulega.

Zjutraj se je na Hrvaškem zgodila prometna nesreča, v kateri se je huje poškodoval hrvaški obrambni minister Mario Banožić, poroča N1 Zagreb.

Banožić je trenutno nameščen na intenzivnem oddelku bolnišnice v Osijeku, je po poročanju hrvaškega Dnevnika dejal namestnik ravnatelja bolnišnice in šef kirurške službe Krunoslav Šego. “Lahko rečem, da je trenutno izven smrtne nevarnosti. A glede na to, da gre za politravmo, moramo biti zelo previdni, saj se lahko zdravstveno stanje v takih situacijah nenadoma poslabša,” je povedal Šego. Dodal je, da ima minister poškodbe možganov, prsnega koša, trebuha in okončin, ni pa znakov notranjih krvavitev.

Banožić je po njegovih besedah pri zavesti, a ne pri polni zavesti, kar je običajno za tovrstne poškodbe. Nesreče se ne spomni, še pravi zdravnik. Za zdaj ministra ne bodo premeščali v Zagreb. “Če bo potek okrevanja tak, kot predvidevamo, ne bi smelo biti nobenih trajnih posledic,” je zaključil Šego.

Prometna nesreča v Vinkovcih

Nesreča se je zgodila davi na regionalni cesti pri Vinkovcih. Banožić je z osebnim avtomobilom v gosti megli prehiteval tovorno vozilo, pri tem pa trčil v kombi, ki je peljal iz nasprotne smeri. Po navedbah hrvaškega medija 24sata naj bi se Banožić odpravljal na lov. 40-letni voznik kombija je v nesreči umrl, poškodovanega Banožića pa so sprva odpeljali v Splošno županijsko bolnišnico Vinkovci in ga nato premestili v klinični center v Osijeku.

“Lahko potrdim, kot sta sporočila ministrstvo za obrambo in ministrstvo za notranje zadeve, da je bil minister za obrambo Mario Banožić zjutraj udeležen v prometni nesreči pri Vinkovcih, v kateri je umrla ena oseba,” je potrdil tiskovni predstavnik vlade Marko Milić. Namestnica županijskega državnega pravobranilca iz Vukovarja Biljana Luburić je nato potrdila, da je prometno nesrečo povzročil Banožić. Ob tem pa dodala, da je preiskava nesreče še vedno v teku.

Prometna nesreča hrvaškega obrambnega ministra Maria Banožića Prometna nesreča hrvaškega obrambnega ministra Maria Banožića
Foto: Davor Javorovic/Pixsell/Bobo
Prometna nesreča hrvaškega obrambnega ministra Maria Banožića Prometna nesreča hrvaškega obrambnega ministra Maria Banožića
Foto: Davor Javorovic/Pixsell/Bobo
nesreča hrvaškega ministra nesreča hrvaškega ministra
Foto: N1 Zagreb

Hrvaški premier Andrej Plenković je v luči dogodka danes razrešil hrvaškega ministra. Ob tem je Plenković izrazil sožalje družini preminulega. “V teh okoliščinah sem Banožića razrešil s položaja ministra za obrambo,” je na novinarski konferenci dejal Plenković. Pojasnil je, da je za opravljanje nalog obrambnega ministra pooblastil državnega sekretarja Zdravka Jakopa.

Po hrvaški zakonodaji je za povzročitev prometne nesreče s smrtnim izidom predvidena zaporna kazen od tri do 15 let, v primeru, da gre za nesrečo iz malomarnosti, pa ta kazen znaša od enega do osem let zapora, poroča Index.hr.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje