V protestih v Iranu doslej umrlo 28 otrok: 16-letna Nika izginila po zažigu rute

Svet 11. Okt 202209:40 2 komentarja
Twitter (zajem zaslona)

V Iranu še vedno razburja smrt 16-letne Nike Šaharami, ki je izginila med protesti po smrti Mahse Amini. Njeno truplo so prejšnji teden našli v stari stavbi. Družina za njeno smrt krivi oblasti, ki pa vpletenost v umor zanikajo. Da bi se oblasti oprale krivde, je državna televizija pred dnevi predvajala posnetek, na katerem je videti najstnico, ki so jo pristojni identificirali kot umrlo 16-letnico. A njena mati trdi, da na posnetkih ni njena hči. V iranskih protestih je doslej umrlo 28 otrok, je v ponedeljek sporočilo iransko društvo za zaščito otrokovih pravic.

V Iranu razburja smrt 16-letne Nike Šaharami. Dekle je izginilo nekaj ur potem, ko je na Instagramu objavilo posnetek, kako zažiga svojo naglavno ruto na protestih po smrti Mahse Amini. Prejšnji teden so njeno truplo našli odvrženo v stavbi v središču mesta.

Družina meni, da so za njeno smrt odgovorne oblasti, ki pa vpletenost v umor in povezavo njene smrti s trenutnimi protesti zanikajo. Da bi se oblasti oprale krivde, je državna televizija pred dnevi predvajala posnetek, na katerem je videti najstnico, ki so jo pristojni identificirali kot pokojno 16-letnico. A je njena mati Nasrin Šaharami za BBC Persian to v ponedeljek zanikala, rekoč, da dekle na posnetku ne hodi kot njena hči.

Iranske oblasti so prejšnji teden sicer opravile preiskavo smrti 16-letnice, doslej pa naj bi aretirale več ljudi. Opravljena je bila tudi obdukcija trupla. Ta naj bi po navedbah oblasti pokazala številne zlome medenice, glave, zgornjih in spodnjih okončin, rok in nog, kar po njihovi interpretaciji kaže na to, da je bila vržena z visoke višine. Oblasti tako trdijo, da so v njeno smrt vpleteni gradbeni delavci, ki so delali v stavbi, kjer so našli njeno truplo.

Nikina družina je smela videti njeno truplo le v mrtvašnici, prav tako je niso smeli pokopati v njenem rojstnem kraju v provinci Lorestan. Namesto tega naj bi jo oblasti na skrivaj pokopale v ponedeljek (na dan njenega 17. rojstnega dne) v vasi več deset kilometrov stran. Prav tako naj bi oblasti aretirale njeno teto in strica. “Grozili so, da bodo pridržali tudi bratovega štiriletnega otroka,” je povedala mati umrle najstnice.

Teta je sicer pozneje nastopila na televiziji in ponovila ugotovitve oblasti, da je dekle padlo z večnadstropne stavbe. Njena sestra pa je kasneje dejala, da je teta govorila pod prisilo oblasti. Oba sta bila po izjavah izpuščena. “Tako kot Nika tudi jaz že od otroštva nasprotujem obveznemu hidžabu. Vendar moja generacija ni bila dovolj pogumna, da bi protestirala,” je za BBC Persian povedala Nasrin Šaharami. “Ljudje moje starosti so se sprijaznili z dolgoletnim zatiranjem, ustrahovanjem in poniževanjem, moja hči pa je protestirala in imela je vso pravico, da to stori.”

Družina pokojne Mahse pod pritiski Islamske republike

Državo sicer že tri tedne pretresajo protesti po smrti Mahse Amini, ki je umrla v bolnišnici nekaj dni po tem, ko jo je aretirala policija – zaradi domnevno neprimernega nošenja hidžaba. Po tednih molka je pred dnevi za BBC spregovorila njena družina.

“Smo pod velikim pritiskom uradnikov Islamske republike, zato se ne pogovarjamo z organizacijami za človekove pravice,” je za BBC povedal njen bratranec Erfan Mortezai, ki je član iranske kurdske opozicijske stranke v izgnanstvu.

Dejal je, da se zaradi groženj, ki so jih prejeli člani njegove družine, bojijo za svojo varnost. “Predstavniki režima so nam prek lažnih profilov na Instagramu grozili, družinskim članom v Iranu pa so povedali, da jih lahko ubijejo, če se bodo vključili v proteste. Sam sem po telefonu prejemal številne grožnje, govorili so, da me bodo ugrabili in ubili, če me bodo videli v mestu,” je opisal Mortezai.

Prav tako je zanikal, da bi se Mahsa kdaj ukvarjala s politiko, režim pa si po njegovih besedah izmišlja scenarije in dezinformacije, “češ da je bil z mano v stiku, da sem jo učil in poslal nazaj v Iran, da bi opravljala določeno dejavnost, a to ne drži”, je dejal. Mortezai si je sicer že leta pred Mahsino smrtjo prizadeval za zrušenje Islamske republike. Družina Amini, ki živi v Iranu, pa je večkrat zanikala podporo kurdskim opozicijskim skupinam, ki jih Teheran obtožuje separatizma.

Iransko društvo za zaščito otrokovih pravic je v ponedeljek sporočilo, da je bilo med protesti skupno ubitih 28 otrok.

Državo pretresa tudi smrt 22-letne Hadis Najafi. Njena družina trdi, da so jo varnostne sile ustrelile med protestom v mestu Karaj zahodno od Teherana. Podobna je zgodba 16-letne Sarine Esmailzadeh, ki naj bi umrla, potem ko so jo policisti med protesti v Karaju hudo pretepli po glavi s palicami, poroča Amnesty International.

Protesti iz Irana so se sicer razširili po vsem svetu. Protestniki zahtevajo pravice in svobodo za iranske ženske, ki jih zatirajo stroga pravila, domnevne kršitve pa jih lahko stanejo življenja. Protestnice po svetu so si v podporo Irankam simbolno ostrigle lase, med njimi tudi švedska poslanka v Evropskem parlamentu Abir Al-Sahlani.

Dilara Senkaya/REUTERS (Protesti v podporo za pravice Irank v Istanbulu)
Bing Guan/REUTERS ((Protesti v podporo za pravice Irank v Los Angelesu)
Clodagh Kilcoyne/REUTERS (Protesti v podporo za pravice Irank v Londonu)
Ivan Alvarado/REUTERS (Protesti v podporo za pravice Irank v Čilu).
Španija, Iran protesti Španija, Iran protesti
Juan Medin/REUTERS (Protesti v podporo za pravice Irank v Španiji).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje