V prtljagi na tajskem letališču odkrili nenavaden tovor

Svet 07. Mar 202413:27 2 komentarja
rdeči panda
Foto: PROFIMEDIA

Na Tajskem so aretirali šest Indijcev, ki so skušali v Indijo pretihotapiti kar 87 živali. Med njimi je bil tudi ogroženi mačji panda.

Tajske oblasti so na letališču Suvarnabhumi v Bangkoku aretirale šest Indijcev, ki so skušali v domovino pretihotapiti 87 živali, med katerimi so bile kače, papagaji, kuščarji in rdeči panda, so v sredo sporočili tajski cariniki.

Živali na čelu z ogroženim rastlinojedim sesalcem so odkrili v oddani prtljagi osumljencev, poroča britanski BBC.

“Ugotovili smo, da je med živalmi 29 varanov s črnim grlom, 21 kač, 15 ptic, vključno s papagaji – skupaj 87 živali,” je sporočil tajski carinski oddelek in objavil fotografije, na katerih rdeči panda kuka iz pletene košare. Kot so pojasnili cariniki, so bile živali skrite v prtljagi osumljencev, ki so nameravali odleteti v Mumbai. Papige so bile zaprte v plastičnih posodah z luknjami v pokrovu, kuščarji v plastičnih vrečkah, kače pa so bile skupaj zavite v vrečko iz blaga.

Šesterici grozi do deset let zapora ali kazen v višini štirikratnika zneska uvoznih carin za omenjene živali.

Tajska velja za glavno tranzitno središče za tihotapce divjih živali. Ti živali nato običajno prodajajo na Kitajskem in v Vietnamu, v zadnjih letih pa vse večji trg postaja tudi Indija.

Rdeči oziroma mačji panda zaradi krčenja gozdov in krivolova spada med ogrožene vrste. Je nočna žival, ki se v glavnem prehranjuje z bambusovimi vršički. Kljub imenu ni soroden orjaškemu pandi, saj ne sodi med medvede, temveč v ločeno družino ailuridae. Najdemo ga na obronkih Himalaje, v severovzhodni Indiji, Nepalu, Butanu in na Kitajskem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje