V Avstriji bodo sodili zdravniku, ki naj bi pijan v rešilcu spremljal bolnika

Svet 05. Apr 202418:20 > 19:21 0 komentarjev
Rešilec
Fotografija je simbolična (Foto: Srdjan Živulovič /BOBO)

Na okrožnem sodišču v Beljaku bo prihodnji teden potekalo sojenje 34-letnemu zdravniku iz Slovenije. Pred letom dni je bil med prevozom bolnika iz Hrvaške v München pijan, bolnik pa je umrl. Zdravnik naj bi bolnika po poslabšanju stanja nepravilno intubiral in ga neustrezno nadzoroval, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Bolniku je po poročanju avstrijskih medijev kmalu po predoru Karavanke na avstrijskem Koroškem nenadoma postalo slabo, urgentni zdravnik, ki ga je nadzoroval, pa mu ni mogel pomagati. Poklicali so tudi avstrijske reševalce, vendar je moški na poti do bolnišnice v Beljaku umrl. Mediji sicer ne navajajo imena ali državljanstva umrlega.

Po mnenju sodnega izvedenca smrti bolnika sicer ni mogoče pripisati napakam zdravnika in je najverjetneje ni bilo mogoče preprečiti, poroča APA.

Vendar je zdravnik, po poročanju Kronen Zeitung gre za 34-letnega Slovenca, močno zaudarjal po alkoholu. Ob prihodu policistov, je napihal 2,2 promila. Preiskava je pokazala tudi, da naj bi zdravnik intubacijsko cevko namesto v bolnikov sapnik vstavil v požiralnik.

Na sodišču se bo zdravnik moral zagovarjati zaradi ogrožanja fizične varnosti bolnika. Če bo spoznan za krivega, mu grozijo do trije meseci zapora, incident pa bi po poročanju avstrijskega spletnega portala Heute lahko pomenil tudi konec njegove zdravniške kariere.

Zdravniška zbornica Slovenije je zapisala, da so o dogodku obveščeni le iz medijev. “Natančnejših informacij nimamo, smo pa zanje zaprosili pristojne avstrijske organe, saj želimo preveriti, ali ima omenjeni zdravnik licenco za delo v Sloveniji. V kolikor držijo informacije, opisane v medijih, je dogodek vreden obsodbe in ukrepanja, zato bo zbornica pridobila vse dostopne podatke in reagirala v primeru, da sodi ravnanje v slovensko pristojnost,” so se odzvali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!