V Rimu bodo odprli muzej o fojbah in povojnem eksodusu Italijanov

Svet 01. Feb 202413:32 0 komentarjev
Spomenik žrtvam fojb in eksodua v Milanu
Spomenik žrtvam fojb in eksodusa v Milanu (Foto: PROFIMEDIA)

V Rimu bodo v bližini trga Piazza del Popolo odprli muzej spomina na fojbe. Na tak način želijo ohranjati spomin na poboje in izseljevanje Italijanov iz nekdanje Jugoslavije po drugi svetovni vojni, je povedal kulturni minister Gennaro Sangiuliano. Za ustanovitev muzeja je italijanska vlada predvidela osem milijonov evrov za financiranje pa 50.000 evrov letno.

Italijanska vlada je v sredo odobrila predlog zakona, ki predvideva odprtje muzeja spomina na fojbe v Rimu. Z njim želijo po besedah pobudnika, kulturnega ministra Gennara Sangiuliana ohranjati spomin na poboje in izseljevanje Italijanov iz nekdanje Jugoslavije po drugi svetovni vojni. Meni, da gre za zgodovinsko dolžnost.

Glede na predlog bo cilj muzeja “ohranjati in obnavljati spomin na tragedijo Italijanov in vseh žrtev fojb ter eksodusa Istranov, Rečanov in Dalmatincev z njihovih domov”. Kot je po seji vlade zatrdil Sangiuliano, teh tragedij ne gre pozabiti. “So pomemben del italijanske zgodovine in jih morajo poznati in razumeti nove generacije,” je dejal. Ocenil je še, da gre za izpolnitev “zgodovinske dolžnosti do istrskih, reških in dalmatinskih Italijanov, ki so doživeli Titovo komunistično diktaturo”.

Za ustanovitev muzeja fojb, ki naj bi zaživel v bližini rimskega trga Piazza del Popolo, je vlada premierke Giorgie Meloni do vključno leta 2026 predvidela osem milijonov evrov finančnih sredstev, za njegovo nadaljnje financiranje pa na letni ravni 50.000 evrov, poročata italijanska tiskovna agencija Ansa in Primorski dnevnik.

Časnik ob tem dodaja, da je bilo s strani številnih politikov iz vladne večine slišati zadoščenje ob odločitvi, ki prihaja 20 let po sprejetju zakona, s katerim je bil ustanovljen dan spomina na fojbe in izseljevanje Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije.

V Italiji dan spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije 10. februarja – v spomin na dan, ko je bila podpisana pariška mirovna pogodba – obeležujejo od leta 2005. Ob tem se spominjajo predvsem dogodkov po drugi svetovni vojni, ko so se morali Italijani na tem območju odločiti, ali bodo ostali v Jugoslaviji ali bodo zapustili svoje rodne kraje. Ena osrednjih spominskih slovesnosti 10. februarja vsako leto poteka pri spomeniku žrtvam povojnih pobojev v bližini Bazovice pri Trstu.

V zadnjem času se krepijo prizadevanja, da bi bilo obeleževanje tega dneva še odmevnejše. Tako je italijanska vlada septembra lani z odlokom ustanovila poseben koordinacijski odbor, odgovoren za učinkovito in usklajeno načrtovanje pobud in slovesnosti ob dnevu spomina na fojbe med združenji, državno upravo in akterji civilne družbe.

Lani je bila sprejeta tudi novela zakona o dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz nekdanje Jugoslavije po drugi svetovni vojni, po kateri naj bi med mladimi Italijani razširili vedenje o povojnih pobojih in izseljevanju. Tako kot v zakonu iz leta 2004 tudi v noveli ni širšega zgodovinskega konteksta, ki je privedel do pobojev in eksodusa. Fašizem tako ni omenjen, prav tako ne fašistično nasilje nad Slovenci in Hrvati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!