V ruševinah v Miamiju našli 28 žrtev, zdaj se bliža orkan

Svet 06. Jul 202107:33 > 09:28 0 komentarjev
Porušena stavba v Miamiju
Shannon Stapleton/REUTERS

V ruševinah stanovanjske stavbe v Miamiju so v ponedeljek našli še štiri trupla. Število žrtev je tako 28, medtem ko še vedno ostaja pogrešanih 117 ljudi.

Reševalci so iz ruševin stanovanjske stavbe v predelu Miamija Surfside v ponedeljek potegnili še štiri trupla, število žrtev po delni zrušitvi stavbe 24. junija pa se je tako povzpelo na 28. Pogrešanih je še vedno 117 ljudi, nadaljevanje akcije iskanja in reševanja pa zdaj ogroža prvi orkan letošnje sezone Elsa, ki se približuje Floridi.

V ponedeljek zjutraj so strokovnjaki za eksplozivna sredstva nadzorovano porušili preostali del 12-nadstropne stanovanjske stavbe. To so morali storiti, ker je bil ostanek stavbe preveč nestabilen, da bi v okolici lahko varno nadaljevali iskanje in reševanje.

Po nadzorovani zrušitvi so lahko hitro spet začeli delo, ki poteka hitreje in pri katerem sodeluje več reševalcev kot do zdaj. Dobili so tudi dostop do prostorov, do katerih doslej niso mogli. Sicer ni veliko upanja, da bi 12 dni po zrušitvi stavbe pod ruševinami še koga našli živega, vendar pa uradno še vedno gre za akcijo iskanja in reševanja.

Zaradi orkana evakuirali 180.000 ljudi

Floridi se medtem približuje prvi orkan letošnje sezone v Atlantskem oceanu, ki so ga poimenovali Elsa. V ponedeljek je Elsa prešla Kubo nedaleč od Havane kot orkan 1. kategorije z vetrovi do 85 kilometrov na uro.

Večina ljudi je ostala na svojih domovih, oblasti pa so z območij, kjer so grozile poplave, evakuirale 180.000 ljudi. Elsa je doslej na poti prek Karibov zahtevala najmanj tri smrtne žrtve. Ena oseba je umrla v St. Luciji, dva človeka pa v Dominikanski republiki.

Porušena stavba v Miamiju Porušena stavba v Miamiju
Shannon Stapleton/REUTERS
Porušena stavba v Miamiju Porušena stavba v Miamiju
Shannon Stapleton/REUTERS
Porušena stavba v Miamiju Porušena stavba v Miamiju
Shannon Stapleton/REUTERS

Elsa se pomika proti severozahodu s hitrostjo 20 kilometrov na uro, danes naj bi dosegla otočje Florida Keys na skrajnem jugu te ameriške zvezne države, nato pa se bo v sredo pomaknila naprej proti severovzhodu v Mehiški zaliv. Miamiju bo tako najhujše prihranjeno, vendar pa neurje bo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!