V Rusiji ameriškemu novinarju Gershkovichu podaljšali pripor do konca novembra

Svet 24. Avg 202315:29 1 komentar
Evan Gershkovich
PROFIMEDIA

Ameriškemu novinarju Evanu Gershkovichu je moskovsko sodišče ponovno podaljšalo pripor. Pridržanje je bilo podaljšano za tri mesece. Oblasti so ga aretirale marca zaradi domnevnega vohunjenja.

Sodišče v Moskvi je danes ameriškemu novinarju Evanu Gershkovichu, ki so ga oblasti aretirale marca zaradi domnevnega vohunjenja, ponovno podaljšalo pripor, in sicer do 30. novembra. Prvič mu je sicer sodišče že maja pripor podaljšalo do 30. avgusta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Čas pridržanja je bil podaljšan za tri mesece, in sicer do 30. novembra 2023,” je sporočil tiskovni predstavnik moskovskega sodišča.

Gershkovicha, 31-letnega dopisnika časnika Wall Street Journal, so v Rusiji priprli konec marca, ko je poročal iz Jekaterinburga. Po aretaciji so ga preiskovalci ruske obveščevalne službe FSB v začetku aprila obtožili vohunjenja v interesu ZDA.

Vse obtožbe je odločno zanikal in izjavil, da je v Rusiji opravljal novinarsko delo. Če ga bodo spoznali za krivega, mu grozi do 20 let zapora.

Sodišče v Moskvi je pred tem konec junija zavrnilo njegovo pritožbo na nedavno odločitev sodišča, da se mu pripor podaljša do konca avgusta. V ZDA so bili kritični do odločitve sodišča, predsednik Joe Biden pa je že večkrat pozval k izpustitvi novinarja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje