V Rusiji še naprej slabo stanje, Otok v pričakovanju rahljanja ukrepov

Koronavirus 28. Jun 202116:04 > 19:36 0 komentarjev
Cepljenje v Tomsku
Taisiya Vorontsova/REUTERS

V Rusiji v zadnjih tednih zaradi bolj nalezljive različice delta narašča število okužb z novim koronavirusom. Na Švedskem rahljajo protikoronske ukrepe, v Veliki Britaniji pa je odprava ukrepov "absolutna prioriteta".

V Moskvi in Sankt Peterburgu, dveh največjih mestih v Rusiji, ki se zaradi širjenja različice delta novega koronavirusa sooča s tretjim valom epidemije, so danes znova potrdili visoko število smrti bolnikov s covidom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V ruski prestolnici je v zadnjem dnevu umrlo 124 bolnikov s covidom, v Sankt Peterburgu pa 110.

V Rusiji v zadnjih tednih zaradi bolj nalezljive različice delta narašča število okužb z novim koronavirusom. Poslabšanje epidemiološke situacije v Rusiji pripisujejo tudi počasnemu cepljenju. Kljub temu, da v državi s cepivom Sputnik cepijo od lanskega decembra, je doslej prvi odmerek cepiva prejelo le 21,2 milijona od približno 146 milijonov prebivalcev, poroča AFP.

V Moskvi so zaradi širjenja okužb znova uvedli številne omejitve. Podjetjem so naložili, da mora delo od doma opravljati 30 odstotkov zaposlenih, ki niso cepljeni, vstop v restavracije pa je dovoljen le cepljenim in tistim, ki so covid preboleli v zadnjih šestih mesecih. Doslej je covid-19 v Rusiji zahteval več kot 133.000 življenj. Od začetka epidemije so v državi zabeležili že 5,4 milijonov okužb z novim koronavirusom.

Cepljenje v Rusiji
Kirill Braga/REUTERS

Sankt Peterburg, ki gosti nekatere tekme evropskega nogometnega prvenstva Euro 2020 in naj bi v petek gostil četrtfinale, omejuje število gledalcev, še vedno pa bo na stadionu lahko 26.000 ljudi. Čeprav so oblasti v mestu zaostrile nekatere omejitve, pa so v petek dovolile nadaljevanje maturantskih praznovanj, pa tudi koncert, na katerem se je zbralo na tisoče ljudi.

Rahljanje ukrepov na Švedskem

Medtem ko je epidemiološko stanje v Rusiji nezavidljivo, pa na Švedskem zaradi vedno manjšega števila novih okužb z novim koronavirusom rahljajo protikoronske ukrepe. Od četrtka bo na prireditvah in demonstracijah dovoljeno večje število ljudi, restavracije in bari pa bodo lahko odprti dlje. Prav tako bo za mizo dovoljeno sedeti večjemu številu gostov. V veljavi ne bo več niti priporočilo o nošnji zaščitnih mask v javnem potniškem prometu.

Na Švedskem je vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo 57 odstotkov prebivalstva. Polno cepljen je vsak tretji prebivalec Švedske.

“Absolutna prioriteta”

Čimprejšnja odprava epidemioloških omejitev je “absolutna prioriteta” tudi po besedah novega britanskega ministra za zdravje Sajida Javida. A ker bo vsako rahljanje ukrepov “nepovratno”, je pozval k previdnosti. O tem, kdaj naj bi na Otoku omejitvene ukrepe odpravili, je danes spregovoril v poslanski zbornici.

Minister za zdravje Sajid Javid
Henry Nicholls/REUTERS

Britanske oblasti so sprva načrtovale, da bodo protikoronske omejitve odpravili po 21. juniju, vendar se to zaradi širjenja različice delta, ki so jo najprej potrdili v Indiji, še ni zgodilo. Britanski premier Boris Johnson je nato napovedal, da bodo ukrepe sproščali 19. julija, a da bodo na podlagi podatkov o okužbah preučili možnost, ali se to lahko zgodi dva tedna prej.

“Ne vidimo razloga, da bi nadaljevali po 19. juliju,” je Javid dejal poslancem na današnji razpravi. Ob tem je dodal, da noben izbrani datum ni brez tveganja za covid-19. “Ker vemo, da ga preprosto ne moremo uničiti, se moramo naučiti živeti z njim,” je še dejal in dodal, da “vemo tudi, da ljudje in podjetja potrebujejo gotovost, zato želim, da je vsak korak nepovraten. Omejitve naše svobode se morajo končati (…)”.

BiH brez smrti med okuženimi

V Bosni in Hercegovini sicer danes prvič po več mesecih niso zabeležili nobene smrti med osebami s covidom-19. V zadnjih 24 urah so potrdili zgolj sedem novih okužb z novim koronavirusom, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Vse nove okužbe z virusom sars-cov-2 so v BiH potrdili v Federaciji BiH. V Republiki srbski in okraju Brčko med testiranimi niso potrdili novih okužb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!