V Rusiji zaprti ameriški novinar Gershkovich s pritožbo na podaljšanje pripora

Svet 26. Maj 202315:05 0 komentarjev
Evan Gershkovich
Evan Gershkovich. (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriški novinar časnika Wall Street Journal Evan Gershkovich, ki je od marca zaradi domnevnega vohunjenja priprt v Rusiji, je vložil pritožbo na nedavno odločitev sodišča, da mu pripor podaljša do konca avgusta, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo sodišče v Moskvi.

31-letnega Evana Gershkovicha so priprli konec marca, ko je poročal iz Jekaterinburga. Ruska obveščevalna služba FSB ga je nato v začetku aprila obtožila vohunjenja v interesu ZDA. Novinar vse obtožbe odločno zanika in trdi, da je v Rusiji opravljal novinarsko delo. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do 20 let zapora.

Po navedbah AFP, ki se sklicuje na moskovsko sodišče Lefortovo, naj bi se obramba pritožila na torkovo odločitev sodišča, da Gershkovichu podaljša pripor za tri mesece, in sicer do 30. avgusta.

ZDA so po novinarjevem prijetju večkrat pozvale k njegovi izpustitvi, njegov primer pa so označile za resno kršitev medijskih svoboščin. Veleposlanica ZDA v Rusiji Lynne Tracy je Gershkovicha sredi aprila obiskala in ocenila, da je dobrega zdravja. Pred tem so ruske oblasti novinarju zavrnile dva konzularna obiska s pojasnilom, da gre za povračilni ukrep, ker so ZDA v preteklosti na potovanju ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova na sedež Združenih narodov več ruskim novinarjev zavrnile izdajo vizumov.

Gershkovich je sicer prvi tuji novinar, ki so ga v Rusiji po razpadu Sovjetske zveze aretirali zaradi domnevnega vohunjenja. Trenutno je zaprt v moskovskem zaporu Lefortovo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!