V regiji Harkov dve smrti, Rusija medtem “preprečila poskus kijevskega režima”

Svet 26. Avg 202312:48 > 17:01 2 komentarja
Kupyansk, kupjansk
PROFIMEDIA

Ruske sile so med obstreljevanjem vasi blizu mesta Kupjansk v regiji Harkov na vzhodu Ukrajine po navedbah tamkajšnjih oblasti ubile dva človeka in ranile enega, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Kijevu so sicer že v začetku meseca ocenili, da je Kupjansk trenutno osrednja smer ruske ofenzive. Medtem je ruska zračna obramba po navedbah tamkajšnjih oblasti sestrelila tri brezpilotne letalnike; enega, ki se je približeval Moskvi, in druga dva v belgorodski regiji.

Oblasti mesta Kupjansk, ki je od frontne črte oddaljen približno šest kilometrov, so v začetku meseca pozvale ranljive prebivalce v bližini mesta k evakuaciji, potem ko je Rusija okrepila napade za ponovno osvojitev tega območja.

“Po prvih informacijah zdravstvenega osebja sta v vasi Podolj zaradi obstreljevanja umrli dve osebi, še ena je bila ranjena,” je na družbenih omrežjih sporočil guverner Harkova Oleg Sinegubov. Dodal je, da so ruske sile zadele civilno tarčo – kavarno, v kateri so lokalni prebivalci preživljali dan.

Ukrajinske oblasti so že v četrtek poročale, da je bila v ruskem obstreljevanju v predmestju vzhodno od Kupjanska ubita starejša ženska.

Kupjansk je ključno železniško vozlišče na severovzhodu regije Harkov. Do septembra lani je bilo pod nadzorom ruskih sil, nato so ga ukrajinske sile v okviru protiofenzive ponovno zavzele. Evakuacijo ranljivih prebivalcev mesta so oblasti odredile že marca letos, saj so se bale, da bi ga ruske sile lahko vnovič zasedle. Kijev je junija sicer začel dolgo pričakovano protiofenzivo, da bi si povrnil zasedeno ozemlje, vendar je priznal, da se bo težko prebijal skozi močno utrjene ruske položaje.

Eno od letal na poti do Moskve

Ruska zračna obramba je po navedbah tamkajšnjih oblasti sestrelila tri brezpilotne letalnike – enega, ki se je približeval Moskvi, in druga dva v belgorodski regiji. Ukrajinska brezpilotna letala so nad rusko prestolnico in več drugih ruskih regij v zadnjih dneh poletela že večkrat.

Novico o današnji sestrelitvi brezpilotnega letalnika blizu Moskve je potrdil tudi moskovski župan Sergej Sobjanin na družbenem omrežju Telegram. Dodal je, da po prvotnih ocenah ni bilo žrtev ali materialne škode.

Druga dva brezpilotna letalnika so po navedbah ruskega obrambnega ministrstva sestrelili v belgorodski regiji. Prvega so sestrelili blizu meje z Ukrajino ob 9. uri, drugega, ki je bilo namenjeno proti Moskvi, pa nekaj po 14. uri. “Preprečili smo poskus kijevskega režima, da bi z brezpilotnim letalom izvedel teroristični napad na objekte na ruskem ozemlju,” je ministrstvo objavilo na Telegramu.

Obenem je Rusija Ukrajino obtožila, da je danes obstreljevala vas v Belgorodu, pri čemer naj bi bilo ranjenih šest oseb. Guverner Belogoroda Vjačeslav Gladkov je na Telegramu zapisal, da so bile tarča napada zasebne hiše in trgovina. Dodal je, da so jih obstreljevali s “kasetnim strelivom” in da so pri tem poškodovali šest oseb, eno od njih huje. Pred tem je sprva poročal, da so bili ranjeni štirje ljudje.

Moskva in druge ruske regije so bile v začetku vojne v Ukrajini redko tarča napadov ukrajinskih brezpilotnih letalnikov, a je Kijev napovedal, da bo konflikt “vrnil” Rusiji.

V sredo so bili prav tako v Belgorodu po navedbah ruskih oblasti v napadu drona ubiti trije civilisti. Isti dan je brezpilotni letalnik trčil v nebotičnik v poslovnem delu Moskve in razbil okno.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem v petek sporočilo, da so nad Krimom, ki si ga je Rusija enostransko priključila leta 2014, sestrelili 42 brezpilotnih letalnikov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje