V Salzburgu sredi turistične sezone ugašajo luči

Magazin 01. Avg 202218:29 1 komentar
Salzburg
Profimedia

V avstrijskem Salzburgu so se sredi turistične sezone odločili, da bodo osvetlitev glavnih turističnih znamenitosti ugasnili eno uro prej kot običajno. S tem želijo Avstrijci v času, ko se vsa Evropa sooča z grozečo energetsko krizo, prihraniti elektriko.

Reflektorji, ki osvetljujejo glavne znamenitosti, vključno z gradom Hohensalzburg, bodo od danes ugasnili eno uro prej kot običajno, torej ob polnoči, je napovedala mestna svetnica Martina Berthold. Še posebej je učinkovita odločitev o krajši osvetlitvi gradu. Hohensalzburg, ki se dviga nad mestnim središčem, je namreč ena največjih srednjeveških utrdb. Za osvetlitev gradu pa potrebujejo 13.000 vatov, je navedla svetnica Berthold.

Ukrep se nanaša na 32 znamenitosti, med njimi so tudi cerkve in spomeniki.

Salzburg je ukrep napovedal v času, ko se v mestu odvija znan glasbeni in dramski festival, ki se ga običajno udeleži več sto tisoč obiskovalcev, poroča portal punkufer.dnevnik.hr.

V odločitvi, da zmanjša osvetlitev znamenitosti, pa Salzburg ni osamljen. Mestne oblasti bližnjega Linza so te dni sporočile, da bodo ob 23. uri ugasnile luči na mostovih in ob drugih javnih zgradbah. Mesto na zahodu Avstrije Feldkirch pa je napovedalo, da zgodovinskega mestnega jedra ne bodo več osvetljevali. Po besedah župana Wolfganga Matta tako ne bodo le zmanjšali stroškov električne energije, ampak bodo tudi državljane motivirali k varčevanju z energijo.

Za zmanjševanje oziroma ugašanje javne razsvetljave pa se odločajo tudi v nemških mestih. Preberite več v članku Nemčija: javne stavbe zatemnjene in brez tople vode, da pozimi ne zmanjka plina.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje