V Savdski Arabiji v enem dnevu usmrtili rekordnih 81 zapornikov

Svet 13. Mar 202209:23 > 09:23 2 komentarja
Riad
Mohammed Benmansour/REUTERS

Savdska Arabija je v enem samem dnevu usmrtila rekordnih 81 zapornikov, kar je več kot lani v vsem letu. Vsi usmrčeni so za zapahi pristali zaradi obtožb povezanih s terorizmom, navedbe državnih medijev v Rijadu povzema francoska tiskovna agencija AFP. Je pa medtem v petek na prostost znova stopil znani savdski bloger Raif Badavi.

Med obsojenimi, ki jih je doletela smrtna kazen, so ljudje, povezani z Islamsko državo, Al Kaido, hutijskimi uporniki, proti katerim se od leta 2015 v Jemnu borijo savdske sile, in drugimi terorističnimi organizacijami, je poročala uradna savdska tiskovna agencija SPA. Vsi naj bi načrtovali napade na kraljestvo, vključno s pobojem “velikega števila” civilistov in pripadnikov savdskih varnostnih sil. Med 81 usmrčenimi je sicer 73 savdskih državljanov, sedem Jemencev in en Sirec, še navaja AFP. 37 usmrčenih savdskih državljanov so obsodili v enem primeru. Kot navaja Reuters, so bili spoznani za krive poskusa atentata na varnostne uradnike ter napada na policijske postaje in policijske konvoje.

Bogata zalivska država ima sicer eno najvišjih stopenj izvršenih smrtnih kazni na svetu, v preteklosti pa jih je pogosto izvajala z obešenjem. V letu 2021 so tam usmrtili skupno 69 zapornikov. So ena od približno 50 držav na svetu, ki še uporabljajo smrtno kazen, po številu izvršenih pa so jo v letu 2020 prekašali le Iran, Egipt in Irak, piše AFP.

Po poročanju Al Džazire gre za najbolj množično usmrtitev v moderni zgodovini kraljevine. Zadnjo množično usmrtitev je Savdska Arabija izvedla januarja 2016, ko so usmrtili 47 ljudi. Med njimi je bil tudi vidni opozicijski šiitski voditelj, ki je vodil demonstracije. Leta 1980 pa so v enem dnevu usmrtili 63 ljudi, obsodbe so sledile zavzetju mošeje v Meki.

Po desetletju znova na prostosti borec za človekove pravice Raif Badavi

Usmrtitve so se zgodile dan po tem, ko je na prostost po desetletju znova stopil znan savdski bloger in borec za človekove pravice, 38-letni Raif Badavi. Obsojen je bil na deset let zapora in tisoč udarcev z bičem zaradi žaljenja islama – prejel jih je le 50, nato pa so jih zaradi ostrih kritik iz tujine prekinili. A Badavija, ki je postal simbol boja za svobodo izražanja v svetu, zdaj čaka še desetletna prepoved potovanja iz države, kar pomeni, da se ne bo mogel pridružiti soprogi in otrokom v Kanadi, poroča AFP.

Človekove pravice še posebej pod drobnogledom od umora Džamala Hašodžija

Kršitve človekovih pravic v Savdski Arabiji so pod drobnogledom skupin za človekove pravice in zahodnih držav še posebej od umora savdskega novinarja Džamala Hašodžija 2018 v Turčiji. Kraljevina se sooča s kritikami zakonov, ki omejujejo politično in versko izražanje. Prav tako je deležna kritik na račun smrtne kazni, ki jo dosodijo tudi obtožencem, ki so bili aretirani kot mladoletniki, piše Al Džazira.

Obtožbe o kršitvah človekovih pravic Savdska Arabija sicer zanika in trdi, da skladno z zakoni ščiti nacionalno varnost. Uradna savdska tiskovna agencija SPA je objavila, da je bila obtožencem zagotovljena pravica do odvetnika in da so imeli med postopkom pravice, skladne s savdsko zakonodajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje