Z vročino prihajajo neurja, najbolj nevaren naj bi bil četrtek

Svet 10. Jul 202311:44 > 13:18 1 komentar
vreme oblaki
Foto: Tina Kosec/Bobo

Slovenijo je zajel nov vročinski val. Živo srebro se bo v naših krajih čez dan gibalo med 30 in 35 stopinjami, napovedujejo na agenciji za okolje. Zelo vroče bo tudi na Hrvaškem: v Dalmaciji mediji pišejo o "prihodu Luciferja". A po vročini sledijo neurja, ki naj bi Slovenijo zajela v četrtek.

Vse bolj bo vroče, danes se bodo temperature gibale med 30 in 35 stopinjami Celzija, nič bolj sveže pa ne bo ne jutri ne v sredo, napovedujejo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Najtoplejša zračna masa bo nad našimi kraji v torek, v sredo pa bo možnost za vročinske nevihte že povečana. Četrtek bo vremensko bolj pester, takrat niso izključena niti neurja.

“Pred nami so trije dnevi s številnimi neurji po Evropi, v četrtek verjetno tudi v Sloveniji. Velika nestabilnost ozračja in močan veter v višinah na počasi premikajoči se meji med sredozemsko vročo in atlantsko svežo zračno maso bosta glavna krivca za neurja,” je na Twitterju zapisal klimatolog z Arsa Gregor Vertačnik.

Medtem se tudi v Dalmaciji spopadajo z vročinskim valom, ki se je začel konec prejšnjega tedna. Vročina bo te dni še bolj izrazita, in to ne le na Jadranu, poroča HRT.

Že danes zjutraj so v Dubrovniku izmerili 26,8 stopinje, kjer tudi ponoči temperatura ni padla pod 20 stopinj.

Ob tako visokih temperaturah mnogi osvežitev iščejo v morju, ki ima trenutno med 23 in 25 stopinj Celzija, torej še nudi nekaj olajšanja.

Na Hrvaškem vrh vročinskega vala pričakujejo v sredini tedna, lokalno bi lahko temperature narasle tudi do 40 stopinj Celzija. Tudi njih v drugi polovici tedna sicer čaka osvežitev. V noči na četrtek bodo na zahodu države začele nastajati krajevno izrazite plohe, čez dan pa bo dež predvidoma zajel večinoma Hrvaške, zato bo vročina nekoliko popustila.

Zaradi visokih temperatur Slobodna Dalmacija piše celo o “Luciferju nad Dalmacijo”. Napovedana osvežitev bo ta del Hrvaške še najmanj zadela, zato pravega olajšanja ne bodo začutili.

Pri dalmatinskem portalu ob tem poudarjajo, da se je v teh vročih dneh treba držati nasvetov strokovnjakov in se zadrževati na hladnem oziroma v senci in piti dovolj tekočine. Seveda ne pozabimo na svoje kosmate prijatelje, ki jim je prav tako vroče.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje