V Slovenijo prispela družina drugega afganistanskega sodelavca Slovenske vojske

Svet 14. Okt 202220:31 2 komentarja
Afganistan
Fotografija je simbolična (Foto: Jorge Silva/REUTERS)

V Slovenijo je prispela še družina drugega sodelavca Slovenske vojske v Afganistanu. Po mnenju ministrstva za obrambo je Slovenija s tem "izpolnila svojo moralno dolžnost za pomoč ljudem v stiski in življenjski ogroženosti".

Družina drugega sodelavca Slovenske vojske, ki je v Afganistanu služil kot prevajalec, je danes varno prispela v Slovenijo, so sporočili z ministrstva za obrambo. Osemčlanska družina spada med 14 Afganistancev, ki jim je Slovenija zaradi nevarnosti, ki jim grozijo v domovini, podelila dovoljenje za začasno bivanje.

Ministrstvo se je ob tem zahvalilo “vsem, ki so predano sodelovali pri reševanju družine iz zelo nevarnega in nepredvidljivega okolja”.

Po mnenju ministrstva je Slovenija s tem “izpolnila svojo moralno dolžnost za pomoč ljudem v stiski in življenjski ogroženosti”, ponosni pa so predvsem na dejstvo, da jim je iz “ženskam nenaklonjenega in mladim deklicam izredno nevarnega okolja uspelo rešiti šest žensk, med njimi štiri mladoletna dekleta”.

Nadaljnji postopki njihove integracije v Sloveniji bodo enaki kot za prvo družino afganistanskega sodelavca Slovenske vojske, ki je v Slovenijo prispela avgusta lani.

Avgusta je minilo leto dni, odkar so talibani znova prevzeli oblast nad Afganistanom. Več v prispevku Leto dni po vrnitvi talibanov: ko je zapustiti dom lahko “kljubovalno dejanje”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje