V slovitih amsterdamskih kavarnah še naprej dobrodošli tudi turisti

Svet 30. Sep 202213:44 0 komentarjev
Profimedia

Turisti bodo lahko v slovitih amsterdamskih kavarnah, t. i. coffee shopih, očitno še naprej kupovali marihuano in hašiš ter kadili džointe. Po poročanju nizozemskih medijev, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, je namreč večina članov mestnega sveta v četrtek zavrnila načrtovano prepoved vstopa v te lokale za turiste.

Razprava o tem, ali bi bilo treba tujcem prepovedati vstop v več kot 160 amsterdamskih kavarn, kjer je dovoljeno prodajati manjše količine mehkih drog, na Nizozemskem traja že leta.

Del politike namreč meni, da številni turisti v Amsterdam prihajajo zgolj zato, ker doma ne smejo uživati kanabisa, ter da bi bilo bolje, če jih ne bi bilo. Med drugim naj bi se namreč zaradi legalne prodaje kanabisa, ki zaradi svoje razširjenosti uhaja izpod nadzora, krepila tudi trgovina s prepovedanimi drogami, kot je kokain.

Njihovi nasprotniki medtem opozarjajo, da bi Amsterdam z zaprtjem kavarn za tujce izgubil občuten del svojih prihodkov, poleg tega pa naj bi se posledično trgovina s kanabisom preselila na ulice.

Med zagovorniki prepovedi je sedanja županja Amsterdama Femke Halsema, ki je zato predlagala, da bi imeli vstop v coffee shope odslej le še prebivalci Amsterdama, ki bodo to dokazali z ustreznim osebnim dokumentom.

Prodaja in uživanje mehkih drog, kot je kanabis, sta sicer dovoljena povsod na Nizozemskem, tako da tudi v drugih mestih poznajo tovrstne kavarne. A v večini občin so te odprte le za domačine, še piše dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_0

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!