V Sofiji zagnali plinovod med Grčijo in Bolgarijo

Svet 01. Okt 202216:41 0 komentarjev
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

S slovesnostjo v bolgarski prestolnici je danes začel delovati nov povezovalni plinovod med Grčijo in Bolgarijo. Ta infrastrukturni podvig je v Sofiji pozdravila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki ga je označila za pomemben korak v smeri zmanjševanja odvisnosti od ruskega plina, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je poudarila predsednica komisije Ursula von der Leyen, je Bolgarija svoj čas dobavljala okoli 80 odstotkov vsega plina iz Rusije. 182-kilometrski plinovod med grškim krajem Komotini in bolgarsko Staro Zagoro, ki ga je finančno podprla Evropska unija, pa povezuje Bolgarijo s plinovodom, ki vodi od Azerbajdžana prek Turčije in Grčije do Italije.

Po navedbah predsednice Evropske komisije lahko ta povezovalni plinovod, ki je bil zasnovan leta 2009, graditi pa se je začel pred tremi leti, zadosti celotnim potrebam Bolgarije.

Slovesnosti v Sofiji so se poleg predsednice Evropske komisije in gostitelja, bolgarskega predsednika Rumena Radeva, udeležili še predsedniki Azerbajdžana, Severne Makedonije in Srbije, kot tudi predsednika vlad Grčije in Romunije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!