V Španiji bodo na krajih požarov razglasili območje naravne katastrofe

Svet 22. Avg 202219:36 > 19:37 0 komentarjev
Požar Španija
PROFIMEDIA

Španska vlada bo v torek vsa območja v Španiji, ki so jih letos prizadeli obsežni gozdni požari, razglasila za območja naravne katastrofe, je danes napovedal španski premier Pedro Sanchez. To pomeni, da bodo oblasti in prebivalci teh območij hitreje prejeli nujne subvencije in drugo finančno pomoč.

Premier Pedro Sanchez je to povedal novinarjem med obiskom občine Bejis v vzhodni regiji Valencija, kjer je požar v minulem tednu uničil okoli 19.000 hektarjev gozda, evakuirali pa so 2200 ljudi. Letos je v Španiji po vročinskih valovih in med dolgimi sušnimi obdobji divjalo skoraj 400 gozdnih požarov, ki so uničili več kot 287.000 hektarjev gozda, kažejo podatki evropskega informacijskega sistema za gozdne požare (Effis). To je več kot trikrat več kot lani. Evakuirali so 270.000 ljudi.

Med letoma 2006 in 2021 je bilo po podatkih Effisa letno v požarih v Španiji v povprečju uničenih 67.000 hektarjev gozda. Sanchez je še opozoril, da je letošnje poletje v Španiji najbolj vroče, odkar od leta 1961 izvajajo meritve. “Na žalost pa znanost opozarja, da bodo prihodnja poletja še bolj vroča, kar pomeni, da se soočamo s podnebno krizo,” je dejal.

Letos so v Španiji ponekod namerili tudi do 45 stopinj Celzija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!