V špansko eksklavo Ceuto prispelo več tisoč oseb

N1 video 18. Maj 202112:15 > 20:07 0 komentarjev

V času povečanega pritiska na španski ekslavi na severu Maroka se je od včeraj v Ceuto prebilo najmanj 6000 oseb. Špansko notranje ministrstvo je napovedalo okrepljeno varovanje eksklav.

V španski eksklavi na severni obali Maroka je vstopilo rekordno število beguncev in migrantov. V Ceuto se je od včeraj prebilo vsaj 6000 oseb, večinoma Maročanov, med njimi je bilo po Reutersovih navedbah 1500 mladoletnih. Več desetim ljudem je uspelo priti tudi v Melillo.

Pritisk za vstop v španski eksklavi, ki predstavljata edino kopensko mejo med Afriko in Evropsko unijo, je že nekaj časa povečan.

Nekateri so v španski eksklavi priplavali po morju oziroma v majhnih gumijastih čolnih, drugi so v času nizke oseke prišli peš z obal nekaj kilometrov južneje. Več sto se jih je zgrnilo na mejni prehod Fnideq ob Ceuti. Ena oseba je utonila. Prispele migrante je včeraj v Ceuti najprej popisal Rdeči križ, nato pa so jih odpeljali v sprejemni center. Kot je nato danes po seji vlade sporočil španski notranji minister Fernando Grande-Marlaska, so jih 2700 že vrnili nazaj v Maroko.

Ceuta
Jon Nazca/Reuters

Maroški policisti ob včerajšnjih prehodih migrantov večinoma niso posredovali, piše AFP, so pa svojo prisotnost na obmejnem območju okrepili danes. Pri prehodu Fnideq so proti nekaterim migrantom, ki so metali kamenje, uporabili solzivec. Migrante pomagajo na plaži na zunanji strani meje zadrževati tudi španski vojaki.

Letos več prihodov v Ceuto

Španski premier Pedro Sánchez je v odzivu na dogajanje v Ceuti na twitterju zapisal, da je njegova prioriteta “vrnitev normalnosti” ter, med drugim, da bo zagotovila varnost “državljank in državljanov”. Španski premier bo še danes obiskal eksklavi na severu Maroka.

Španska vlada je z Marokom nedavno dosegla dogovor o vračanju maroških državljanov iz Ceute. Nazaj v Maroko so prav tako že izgnali večino od okoli sto migrantov, ki so v Ceuto priplavali zadnji konec aprila.

Reduan Ben Zakouor/El Faro de Ceuta/Handout via Reuters

Po podatkih Madrida je letos do 15. maja v Ceuto po kopnem ali morju prišlo 475 migrantov, medtem ko so jih v enakem obdobju lani našteli 203.

AFP ocenjuje, da je okrepljen val beguncev in migrantov tudi posledica diplomatskega spora med Madridom in Rabatom. Razlog za spor je bila informacija, da je sredi aprila v severno Španijo prispel vodja Fronte Polisario, gibanja za neodvisnost Zahodne Sahare, Brahim Ghali. Čeprav je v Španijo pripotoval na zdravljenje za covidom-19, je njegov prihod močno razburil Rabat, ki okupira velik del območja Zahodne Sahare.

Nadzor na meji odgovornost Španije in Maroka

Španska zunanja ministrica Arancha Gonzalez Laya je danes na pogovor poklicala maroško veleposlanico v Madridu Karimo Benyaich. “Spomnila sem jo, da je nadzor na meji bil in mora ostati skupna odgovornost Španije in Maroka,” je dejala novinarjem po srečanju.

Maroško zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da je veleposlanico poklicalo na posvetovanja v Raba. Zaradi zaostrovanja razmer pa je danes v Ceuto prispel španski premier Sanchez, ki ga je nekaj deset prebivalcev te španske eksklave na severni obali Maroka izžvižgalo. Predvidoma se bo odpravil tudi v drugo špansko eksklavo na obali Maroka Melillo.

“Kar se da hitro bomo v mestu in na naših mejah znova vzpostavili red,” je že pred tem v izjavi v Madridu povedal premier iz vrst socialistov. “Ta nenaden pritok nezakonitih migrantov predstavlja hudo krizo za Španijo in Evropo,” je dejal.

Polovico migrantov poslali nazaj v Maroko

Po navedbah lokalnega novinarja v Ceuti so se prihodi migrantov popoldne nadaljevali, potem ko so se sredi dneva umirili. Na plaži so španske varnostne sile vzpostavile kordon, da bi jim preprečili odhod z obale. Sredi popoldneva je bilo na plaži obkoljenih okoli 700 migrantov, večinoma Maročanov, a tudi iz podsaharske Afrike, je dejal novinar po poročanju AFP.

Španska vlada je zvečer sporočila, da je v to eksklavo od ponedeljka prispelo 8000 migrantov. Polovico so jih že poslali nazaj v Maroko. Dodali so, da bodo na območje poslali še 50 policistov, potem ko so jih 200 že. S tem želijo okrepiti nadzor na meji, ki je edina kopenska meja med Evropsko unijo in Afriko.

Ceuta Ceuta
Jon Nazca/Reuters

Unija izrazila solidarnost s Španijo

EU se je danes že odzvala na dogajanje na severu Maroka ter predvsem izrazila solidarnost s Španijo. “Sodelovanje, zaupanje in skupne zaveze bi morala biti načela močnega odnosa med EU in Marokom,” je na twitterju zapisal predsednik evropskega sveta Charles Michel, medtem ko je predsednik evropskega parlamenta David Sassoli izpostavil, da mora biti prioriteta reševanje življenj.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je v razpravi na plenarnem zasedanju evropskega parlamenta Maroko pozvala, naj spoštuje svoje zaveze in še naprej preprečuje nezakonite odhode s svojega ozemlja ter obenem sprejema nazaj tiste migrante, ki nimajo pravice ostati na ozemlju Španije oziroma EU. Zadnje dogodke v Ceuti je označila kot nezaslišane in zaskrbljujoče.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!