V Srbiji našli zelo redko najdbo iz rimskega obdobja (FOTO & VIDEO)

Magazin 27. Jan 202419:39 0 komentarjev

V vzhodni Srbiji so arheologi pri izkopavanju pomembnega starorimskega mesta naleteli na ostanke slavoloka, ki je v tem delu Evrope zelo redka najdba.

Slavolok, s katerim so stari Rimljani običajno obeležili vojaške zmage, je eden redkih, ki so jih doslej našli na območju Balkana in prva tovrstna najdba na tem območju.

Na ostanke, ki pričajo, da je bil slavolok postavljen, so naleteli srbski arheologi pri izkopavanju starorimskega mesta Viminacium, glavnega mesta tedanje rimske province Mezije (latinsko: Moesia), ki je obsegala večino ozemlja današnje Srbije, ter dela Kosova, Albanije in Severne Makedonije.

“To je prvi tak slavolok na tem območju. Datiramo ga lahko v prva desetletja tretjega stoletja našega štetja,” je za agencijo Reuters povedal Miomir Korać, vodilni arheolog. Ostanke slavoloka so našli med izkopavanjem glavne ulice Viminacija. “Ko smo našli kvadratne odtise temeljev iz masivnih kosov apnenca, ni bilo nobenega dvoma, da je bil to slavolok zmage,” je dejal Korać.

Viminacium, ki je stal blizu današnjega mesta Kostolac, okoli 70 kilometrov vzhodno od Beograda, je bil obsežno rimsko mesto, v katerem je živelo okoli 45.000 prebivalcev. Mesto je imelo hipodrom (stadion za konjske dirke), utrdbe, forum, vsaj eno palačo, templje, amfiteater, svoj akvadukt, kopališča in številne delavnice. Mesto je obstajalo med prvim in šestim stoletjem.

Izkopavanja Viminaciuma potekajo že od leta 1882, vendar arheologi ocenjujejo, da so preiskali le 5 odstotkov najdišča, katerega velikost ocenjujejo na vsaj 450 hektarjev.

Fragment marmorne plošče s črkami CAES/ANTO nakazuje, da je bil lok posvečen cesarju Marku Avreliju Antoninu, bolj znanemu kot Karakala, ki je vladal med letoma 198 in 217 našega štetja. Po besedah arheologa Mladena Jovičića je bil Karakala povzdignjen v cesarja prav v Viminaciumu. Od slavoloka so dosedaj poleg temeljev in dela marmorne plošče našli le en steber in nosilne tramove, vendar upajo, da bodo našli še več materiala, posebej plošč ali drugih delov z napisi, ki bodo natančneje pojasnili namen slavoloka.

Viminacium, Kostolac, Srbija, arheologija Viminacium, Kostolac, Srbija, arheologija
Mionir Korać ob maketi slavoloka (Foto: REUTERS/Branko Filipović)
Viminacium, Kostolac, Srbija, arheologija Viminacium, Kostolac, Srbija, arheologija
Foto: REUTERS/Branko Filipović
Viminacium, Kostolac, Srbija, arheologija Viminacium, Kostolac, Srbija, arheologija
Foto: REUTERS/Branko Filipović

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!