Nad Evropo anticiklon Zevs: kakšno vreme prinaša Sloveniji?

Slovenija 27. Jan 202410:27
Lahna meglica nad zimsko Ljubljano
Foto: Borut Živulovič/Bobo

Nad večjim delom Evrope se te dni zadržuje anticiklon Zevs, ki pa kljub poimenovanju po grškem bogu neba in nevihte prinaša toplo vreme. Kaj vse nas čaka v naslednjih dneh v Sloveniji in kakšne temperature bo prinesel Zevs?

V italijanskih in nekaterih drugih medijih je bilo v teh dneh mogoče zaslediti novico, da nad Evropo vztraja anticiklon Zevs. Ime mogočnega vrhovnega boga starogrške mitologije daje slutiti, da se nam bliža apokalipsa, vendar so skrbi odveč. “To je anticiklon kot anticiklon. Vsakemu lahko daš ime, če se ti to zazdi,” je poimenovanje komentiral vremenoslovec z Agencije RS za okolje Brane Gregorčič.

Kot je še pojasnil, je to sicer kar obsežen anticiklon, ki sega od zahodne do osrednje Evrope, v prihodnjih dneh pa se bo pomaknil nad vzhodni del stare celine. Sloveniji bo Zevs tako kot vsak anticiklon prinesel jasno vreme. “Ponoči se je pri nas od severa nekoliko ohladilo,  tako da je danes v gorah nekoliko hladneje,” je vremensko stanje v Sloveniji orisal Gregorčič, ki za naslednje dni napoveduje otoplitev.

Ta se bo po njegovih besedah čutila predvsem v gorah in v hribovitem svetu, po nižinah pa zaradi mirnega vremena ne gre pričakovati velikih temperaturnih sprememb. “Pozimi je pogosto, tako da ohladitve v višinah prinesejo nekoliko toplejše vreme v nižine. Današnje temperature bodo tako v nižinah nekoliko višje kot v naslednjih dneh, ko bo v višinah topleje,” je pojasnil vremenoslovec.

Spet inverzija in onesnažen zrak

Tako nas bo v naslednjih dneh spremljala ena od stalnih zimskih spremljevalk: inverzija. Ta je, kot pravi Gregorčič, danes najšibkejša in se bo od jutri naprej krepila. Večji del prihodnjega tedna bodo tako v višinah temperature razmeroma visoke, po nižinah pa bodo jutra hladna s temperaturami okoli –5 stopinj Celzija. Vremenoslovec z agencije za okolje ob tem še napoveduje, da se bo čez dan ogrelo do 5 ali 10 stopinj Celzija. “Tam, kjer bo megla, bodo temperature nižje, izven inverznih krajev pa višje,” je dodal.

Inverzija oziroma temperaturni obrat bo s seboj prinesla tudi možen porast koncentracije prašnih delcev, ki so škodljivi za zdravje. V takih razmerah se namreč onesnažen zrak zadržuje v nižinah. Gregorčič zato priporoča, da se ta vikend na daljše sprehode odpravimo izven nižin. “Danes zadošča že 200 višinskih metrov in tam je veliko boljši zrak,” je sklenil.