V srednjeveško trdnjavo vgradili plastična okna

Svet 28. Dec 202209:12 2 komentarja
Trdnjava Klis
Dnevnik.hr

V topovske odprtine hrvaške srednjeveške trdnjave Klis, ki je bila med drugim tudi prizorišče snemanja znamenite serije Igra prestolov, so vgradili plastična okna. Po razburjenju med domačini je občina hitro uvidela napako ter okna odstranila.

Te dni na Hrvaškem odmeva dogajanje okoli obnove srednjeveške trdnjave Klis, ki leži v istoimenski vasi v bližini Splita. Ob dobrih 600 tisoč evrov vredni obnovi so namreč v več stoletij staro trdnjavo, v kateri so med drugim snemali tudi priljubljeno serijo Igra prestolov, vgradili kar plastična okna. Z njimi so zaprli topovske odprtine.

Občina priznala napako in ostranila okna

Fotografije vgrajenih plastičnih oken na tej zgodovinsko pomembni zgradbi, ki je zadnja leta postala tudi zelo priljubljena turistična točka, so se hitro razširile po spletu in povzročile nemalo razburjenja. Na občini so napako hitro priznali in okna nemudoma odstranili. Kljub temu pa odprtine za topove še vedno “krasijo” plastični okvirji.

“Vgrajena so bila tri majhna plastična okna, ki smo jih že odstranili. Ne moremo vsak trenutek vedeti, kaj točno se dogaja na vseh gradbiščih, ki jih imamo v občini. Včasih se zato odzovemo tudi malo kasneje,” je za Dnevnik.hr napako priznal in zaplet pojasnil župan Klisa Jakov Vetma, ki je za vgrajena plastična okna izvedel šele po objavah občanov na Facebooku.

Da plastična okna ne sodijo na takšno zgradbo, se strinja tudi konservatorij. “Rešitev seveda ni ustrezna. Projekt je vseboval mizarske sheme, v katerih pa niso bile natančno opisane vse podrobnosti. Sedaj je treba najti drugo rešitev, najbolje bi bilo, da so okna kovinska in čim manj opazna. Tako se ohrani pogled na topovske položaje, prostor pa je obenem lahko še vedno uporaben,” je povedal vodja konservatorskega oddelka v Splitu Radoslav Bužančić.

Trdnjava Klis Trdnjava Klis
Dnevnik.hr
Trdnjava Klis Trdnjava Klis
Dnevnik.hr
Trdnjava Klis Trdnjava Klis
Dnevnik.hr
Trdnjava Klis Trdnjava Klis
Dnevnik.hr
Trdnjava Klis Trdnjava Klis
Dnevnik.hr

Trdnjava zaslovela zaradi Igre prestolov

Trdnjava Klis sicer zadnje čase doživlja pravi turistični razcvet. Razlog za to se skriva predvsem v tem, da so v trdnjavi snemali priljubljeno serijo Igra prestolov. Še bolj pomembno vlogo pa je imela trdnjava v hrvaški zgodovini, saj so se na tem območju odvijale pomembne bitke.

Trdnjava je bila sicer zaradi dotrajanosti in potencialne nevarnosti več let zaprta za vse obiskovalce. Šele pred približno desetimi leti so občinske oblasti začele trdnjavo obnavljati in jo znova odprle za širšo javnost. Na to, da je bila trdnjava prej 70 let pozabljena od vseh, je ob vrsti očitkov, ki jih je te dni deležen zaradi plastičnih oken, spomnil tudi župan Vetma.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje