V Sredozemskem morju našli štiri mrtve prebežnike

Svet 20. Nov 202213:01 0 komentarjev
Prebežniki na Sredozemskem morju
Številni prebežniki iz Severne Afrike poskušajo priti v Evropo prek Sredozemskega morja. (foto: Sea Watch International/TWITTER)

V Sredozemskem morju so umrli najmanj štirje prebežniki, katerih čoln se je zaradi slabega vremena znašel v težavah, je v soboto zvečer sporočila italijanska obalna straža.

Na čolnu je bilo 13 prebežnikov, ki so se v vodah, kjer je za reševanje pristojna Alžirija, v soboto znašli v težavah zaradi slabega vremena. Pristojne oblasti so za pomoč migrantom zaprosile trgovsko ladjo Christina B, ki je bila v bližini. Ko so zagledali ladjo, so nekateri begunci poskakali v morje. Šest moških in eno žensko so rešili na ladjo, štirje ljudje so umrli, preden so jih uspeli potegniti iz vode, dva človeka pa še pogrešajo.

Alžirske oblasti so za pomoč zaprosile italijansko obalno stražo, ker so bili prebežniki blizu območja, kjer je za reševanje pristojna Italija, ter več kot 100 navtičnih milj od alžirske obale. Odtlej je operacijo reševanja usklajevala Italija.

Številni se v upanju na boljše življenje v Evropski uniji podajajo iz Afrike na tvegano pot čez Sredozemsko morje. Mnogi med njimi skušajo priti v Italijo. Po najnovejših podatkih italijanskega notranjega ministrstva je letos v Italijo na čolnih prispelo več kot 93.600 prebežnikov.

Italijanska skrajno desna vlada premierke Giorgie Meloni želi ustaviti val migracij in predlaga vzpostavitev centrov v Severni Afriki, kjer bi ljudje lahko zaprosili za azil v Evropi. Italija je z nedavno zavrnitvijo izkrcanja rešenih prebežnikov povzročila zaostritev odnosov s Francijo in Nemčijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!