V Sveti deželi pričakujejo 120.000 romarjev z vsega sveta

Svet 24. Dec 202216:41 2 komentarja
PROFIMEDIA

V Izraelu in Palestini so se danes začele božične slovesnosti. Tradicionalna procesija v Betlehem je iz Jeruzalema krenila opoldne po lokalnem času, vodil pa jo je poglavar katoliške cerkve v Svet deželi Pierbattista Pizzaballa. Izraelsko ministrstvo za turizem je sporočilo, da pričakujejo okoli 120.000 romarjev z vsega sveta.

Minuli dve leti so slovesnosti potekale pod strogimi omejitvami zaradi novega koronavirusa, zato se jih turisti in tuji romarji niso mogli udeležiti.

Trg pred Baziliko Jezusovega rojstva v Jezusovem rojstnem kraju Betlehemu na Zahodnem bregu, kjer bo poglavar katoliške cerkve v Svet deželi Pierbattista Pizzaballa danes tudi obhajal polnočno mašo, krasi ogromno božično drevo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pierbattista Pizzaballa (Foto. PROFIMEDIA)

Patriarhi in voditelji cerkva v Jeruzalemu so v božični poslanici izrazili obžalovanje zaradi vse pogostejših napadov na kristjane, diskriminacije in zmanjševanja števila krščanskega prebivalstva. “Tako brezvoljno ozračje je povzročilo pomanjkanje upanja, zlasti med našo krščansko mladino, ki se v deželi svojih prednikov počuti čedalje bolj nezaželeno,” piše v sporočilu cerkvenih voditeljev.

Delež kristjanov v Sveti deželi namreč še naprej upada. Med približno petimi milijoni Palestincev na Zahodnem bregu in v Gazi sta manj kot dva odstotka kristjanov. Po zadnjih podatkih izraelskega statističnega urada v Izraelu sicer živi okoli 185.000 arabskih kristjanov.

PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje