V tekmi za naslednika Borisa Johnsona ostali trije kandidati

Svet 19. Jul 202217:29 0 komentarjev
Boris Johnson
PROFIMEDIA

V tekmi za naslednika Borisa Johnsona na položaju vodje britanske konservativne stranke in predsednika vlade je danes izpadla nekdanja ministrica za enakost Kemi Badenoch. V igri tako ostajajo trije kandidati, že v sredo pa bosta znana finalista, med katerima bo poleti odločalo približno 200.000 članov konservativne stranke.

Nekdanji finančni minister Rishi Sunak je še naprej vodilni kandidat za naslednika Borisa Johnsona in je s 118 prejetimi glasovi po četrtem krogu glasovanja že skoraj uvrščen v zadnji krog.

Za drugo mesto se potegujeta zunanja ministrica Liz Truss, ki je prejela 86 glasov, in ministrica za trgovino Penny Mordaunt, ki je prejela 92 glasov. Nekdanja ministrica za enakost Kemi Badenoch, ki predstavlja desno krilo stranke, pa je bila danes izločena, potem ko je prejela le 59 glasov.

V sredo bo potekalo peto in zadnje glasovanje konservativnih poslancev, na katerem bodo izbrali dva finalista; izid glasovanja bodo razglasili popoldne. O tem, kdo od preostalih dveh kandidatov bo nasledil Johnsona, pa bo poleti glasovalo 200.000 članov stranke. Rezultati naj bi bili znani 5. septembra. Tekmovanje bo izjemno napeto, saj se zdi, da Sunak še zdaleč ni favorit za zmago. Med člani stranke je namreč bistveno manj priljubljen kot med poslanci.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!