V turškem parlamentu prva zelena luč za vstop Švedske v Nato

Svet 26. Dec 202318:37 2 komentarja
Švedska in Nato zastava
Foto: PROFIMEDIA

Odbor turškega parlamenta za zunanjo politiko je danes odobril ratifikacijo vstopa Švedske v zvezo Nato, s čimer mora o ratifikaciji sedaj glasovati še parlament na plenarni seji, je poročala turška tiskovna agencija Anadolu. Kdaj bi lahko poslanci glasovali, za zdaj ni znano.

Švedska je z današnjo odločitvijo pristojnega parlamentarnega odbora korak bližje vstopu v severnoatlantsko zavezništvo.

Odločitev turškega parlamentarnega odbora je pozdravil tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. “Švedsko članstvo bo okrepilo Nato,” je sporočil. Ob tem je dodal, da pričakuje čimprejšnjo ratifikacijo tako v Turčiji kot tudi še na Madžarskem.

Odločitve turškega parlamentarnega odbora so se razveselili tudi v Stockholmu. “Veselimo se, da bomo postali člani Nata,” je dejal švedski zunanji minister Tobias Billstrom.

Turčija zaradi več zahtev, tudi glede izročitve članov v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke, doslej pristopnega protokola Švedske ni ratificirala. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je protokol o pristopu Švedske k Natu parlamentu uradno predložil oktobra. Med drugim je glasovanje povezal z odobritvijo prodaje bojnih letal Ankari v ameriškem kongresu.

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja lani zaradi ruske agresije na Ukrajino. Članice zavezništva so obe državi v Nato uradno povabile na vrhu zavezništva pred več kot enim letom v Madridu. Finska se je zavezništvu priključila aprila letos, Švedska pa še čaka na zeleno luč Turčije in Madžarske.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje