V Ukrajini znova ruski raketni napadi, v Kijevu najmanj ena smrtna žrtev

Svet 31. Dec 202214:17 > 19:35 5 komentarjev
Obstreljevanje Kijeva - silvestrovo
Valentyn Ogirenko/REUTERS

Rusija je danes znova izvedla zračne napade na Ukrajino, pri čemer je bil v prestolnici Kijev ubit najmanj en človek, več pa je bilo ranjenih. Mestne oblasti so prebivalce že pozvale, naj se nemudoma zatečejo v zaklonišča. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in drugi vidnejši uradniki ob tem poudarjajo, da Rusija želi, da bi Ukrajinci novo leto praznovali v temi. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je v novoletnem nagovoru Zahod obtožil, da je "izzval" Moskvo, da je februarja letos začela invazijo na Ukrajino.

Ruske sile so na zadnji dan tega leta izvedle več zračnih napadov na ukrajinska mesta. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob tem opozoril, da bi Rusija lahko izvedla še več napadov, da bi Ukrajinci “novo leto praznovali v temi”. “Več valov raketnih napadov na silvestrovo. Izstrelki proti ljudem… Nihče na svetu vam tega ne bo odpustil. Ukrajina ne bo odpustila,” je zapisal Zelenski.

Energetska infrastruktura je v zadnjih mesecih ena glavnih tarč Rusije v Ukrajini, napadi so povzročili veliko škodo ter v zimskem času omejili dostop prebivalcev do oskrbe z vodo in elektriko ter ogrevanja.

V ukrajinski prestolnici je bilo danes slišati najmanj deset eksplozij. Med tem, ko so po mestu odmevale sirene, ki opozarjajo na zračne napade, so prebivalci odhiteli v zaklonišča. “V Kijevu je zaradi dveh eksplozij v okrožju Solomjanski umrl starejši moški,” je na družbenih omrežjih sporočil župan Kijeva Vitalij Kličko in dodal, da je bilo v prestolnici ranjenih 20 oseb, ena od njih pa naj bi bila v kritičnem stanju. Po navedbah župana je bilo poškodovanih več šol in eden izmed hotelov.

O napadih so poročali tudi v mestih Mikolajev na jugu, kjer je bilo ranjenih najmanj šest ljudi, in Hmeljnitski na zahodu države, kjer so bili ranjeni štirje. V Mikolajevu je v enem od okrožij izbruhnil požar, več stanovanjskih stavb pa je utrpelo škodo. “Okupatorji so se odločili, da nam bodo poskušali pokvariti dan,” je sporočil guverner Mikolajeva Vitalij Kim.

V regijah po vsej državi je bila zaradi napada aktivirana zračna obramba, ki pa je danes sestrelila 12 od 20 ruskih raket, je na družbenih omrežjih sporočil načelnik ukrajinskega generalštaba Valerij Zalužni in dodal, da so jih šest sestrelili nad prestolnico Kijev.

Obstreljevanje Kijeva - silvestrovo Obstreljevanje Kijeva - silvestrovo
Valentyn Ogirenko/REUTERS
Obstreljevanje Kijeva - silvestrovo Obstreljevanje Kijeva - silvestrovo
Gleb Garanich/REUTERS
Obstreljevanje Kijeva - silvestrovo Obstreljevanje Kijeva - silvestrovo
Gleb Garanich/REUTERS
Obstreljevanje Kijeva - silvestrovo Obstreljevanje Kijeva - silvestrovo
Gleb Garanich/REUTERS
Obstreljevanje Kijeva - silvestrovo Obstreljevanje Kijeva - silvestrovo
Valentyn Ogirenko/REUTERS
Obstreljevanje Kijeva - silvestrovo Obstreljevanje Kijeva - silvestrovo
Gleb Garanich/REUTERS

Do napadov prihaja le dan po tem, ko je ukrajinska zračna obramba v Kijevu in okolici ter na vzhodu države odbila napade ruskih brezpilotnih letal. Pred dvema dnevoma je Rusija z več kot 120 raketami napadla ukrajinsko kritično infrastrukturo. Eksplozije so takrat odjeknile v več mestih, v Kijevu pa so bile ranjene najmanj tri osebe.

Putin v novoletnem nagovoru obsodil izkoriščanje Ukrajine s strani Zahoda

Napade je Rusija izvedla po novoletnem nagovoru ruskega predsednika Vladimirja Putina, v katerem je Zahod obtožil, da je “izzval” Moskvo, da je februarja letos začela invazijo na Ukrajino.

Zahod je dolga leta lagal o miru, v resnici pa se je pripravljal na agresijo, je dejal Putin. Obenem je opozoril na izkoriščanje Ukrajine in njenih prebivalcev, da bi oslabili in razdelili Rusijo. Izpostavil je, da so letošnje leto zaznamovali resnično prelomni in usodni dogodki, ki so “postavili temelje za našo skupno prihodnost in našo resnično neodvisnost”.

“Danes se za to borimo in ščitimo naše ljudi na naših zgodovinskih ozemljih, v novih sestavnih enotah Ruske federacije,” je poudaril in pri tem mislil na štiri ukrajinske regije, ki si jih je oktobra priključila Rusija. “Moralna in zgodovinska pravica je na naši strani,” je še dodal.

Vladimir Putin
Profimedia

V luči vojne v Ukrajini je dejal tudi, da je bila proti Rusiji razglašena vojna sankcij. “Tisti, ki so jo začeli, so pričakovali popolno uničenje naše industrije, financ in prometa. To se ni zgodilo,” je povedal.

Po poročanju BBC je Kremelj zavrnil predlog Ukrajine, da bi se mirovni pogovori lahko začeli leta 2023.

Rusija in Ukrajina znova izmenjali zapornike

Rusija in Ukrajina sta tik pred koncem leta znova izmenjali zapornike. Kot je danes na Telegramu sporočil vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak, se je domov vrnilo 140 ukrajinskih vojakov. Po drugi strani je ruska vojska sprejela 82 svojih vojakov. Kraja in časa izmenjave niso navedli.

Nekdanje ruske vojne ujetnike, večinoma ranjene vojake, so po poročanju agencije Tass nemudoma prepeljali v Moskvo na nadaljnje zdravljenje. Jermak pa je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na družbenem omrežju Telegram še pojasnil, da je med izpuščenimi Ukrajinci osem žensk, pa tudi ranjenci in borci iz pristaniškega mesta Mariupol.

Rusija odobrila poravnavo dolgov za dobavo plina v tujih valutah

Putin je v petek sprejel odlok, s katerim lahko države svoje dolgove za dobavo ruskega plina sedaj poravnajo v tujih valutah. Odlok tudi pojasnjuje, da poravnava dolgov ne pomeni samodejne obnovitve dobave plina in ne spreminja prej določenih zahtev, da mora tuji kupec ruskega plina zanj plačevati v rubljih. Več o tem: Putin odobril poravnavo dolgov za dobavo plina v tujih valutah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje