V Vuhanu bodo ob širjenju različice delta testirali vse prebivalce

Koronavirus 03. Avg 202109:57 > 11:42 0 komentarjev
Vuhan: širjenje različice delta
REUTERS/Aly Song

Medtem ko se tudi na Kitajskem širi različica delta, bodo oblasti v Vuhanu testirale vseh 11 milijonov prebivalcev te metropole. V mestu, v katerem je koronavirus pred več kot letom in pol prvič izbruhnil, so se za ta korak odločili, potem ko so po dobrem letu potrdili prve lokalne okužbe.

Koronavirus je med ljudmi prvič izbruhnil decembra 2019 v Vuhanu. Oblasti so takrat za mesto odredile strogo zaprtje, ki je trajalo kar 76 dni. Tudi sicer so oblasti najštevilčnejše države na svetu proti pandemiji nastopile z zelo strogimi ukrepi, zato – s posameznimi izjemami lokalno omejenih izbruhov – že vse od lanskega poletja praktično več ne zaznavajo novih okužb.

A po izbruhu na letališču v mestu Nandžing na vzhodu Kitajske pred dvema tednoma se je različica delta zdaj razširila že na več deset kitajskih mest.

Dodatno je k širjenju prispevalo dejstvo, da se je nekaj okuženih iz Nandžinga udeležilo gledališkega festivala v Džangdžjadžjeju. Doslej so v državi potrdili že več kot 400 lokalnih primerov okužbe z delto, samo danes poročajo o 61.

V več mestih, med drugim v Pekingu, so se zato odločili za množična testiranja, stroga zaprtja in omejitev potovanj znotraj države. V mestu Jangdžov na vzhodu Kitajske so oblasti danes za 1,3 milijona ljudi v strogem središču mesta odredile strogo zaprtje, potem ko so z množičnim testiranjem v preteklem dnevu tam potrdili 40 novih okužb.

Danes so testiranje vseh prebivalcev napovedale tudi oblasti v Vuhanu. V ponedeljek so namreč sporočile, da so med tujimi delavci v mestu potrdili sedem lokalnih prenosov okužbe, kar je prvi tovrstni primer po več kot letu dni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!