V Zambiji izpustili osmerico Hrvatov: Navdušeni smo. Otroci gredo z nami domov

Svet 01. Jun 202314:18 > 17:52 0 komentarjev
Posvojitev v Zambiji - obtoženi Hrvati
REUTERS

Sodišče v Zambiji je na prostost izpustilo osmerico Hrvatov, obtoženih poskusa trgovine z otroki. "Odvetniki so odšli po otroke, čakamo na dokumentacijo. Čakamo, da pridejo do nas. Z nami gredo na Hrvaško," je dejala ena od posvojiteljic.

Sodišče v Ndoli je danes na prostost izpustilo osmerico Hrvatov, ki so jih v Zambiji obtožili poskusa trgovine z otroki, poročajo hrvaški mediji. Državi na sodišču ni uspelo dokazati krivde Hrvatov, zato je sodišče odredilo, da jih takoj izpustijo na prostost. Posvojeni otroci odhajajo z njimi na Hrvaško.

Štiri hrvaške pare so v Zambiji zaradi suma trgovine z otroki aretirali že decembra lani. Pari so nameravali posvojiti štiri otroke, vse iz Demokratične republike Kongo.

Sodišče v zambijskem mestu Ndola, ki leži v bližini meje z Demokratično republiko Kongo, je v začetku februarja zavrglo obtožnico in odredilo, da morajo Hrvati zapustiti državo, a so jih nato na letališču znova aretirali. V novem procesu so jim sodili po novi obtožnici za poskus trgovine z ljudmi.

Ena od osmerice, Aleksandra Peršić, je za časnik 24sata danes povedala, da se posvojeni otroci, ki imajo tudi hrvaške dokumente, vračajo z njimi na Hrvaško. “Odvetniki so odšli po otroke, čakamo na dokumentacijo. Čakamo, da pridejo do nas. Z nami gredo na Hrvaško,” je dejala.

“Navdušeni smo, samo hrano kupujemo za otroke, samo čakamo, kdaj pridejo naši otroci. Takoj po sodišču so šli odvetniki po njih. Zdaj morajo otroci dobiti vizum, potem pa se bomo dogovorili, kdaj bomo odpotovali na Hrvaško,” je povedala še ena od posvojiteljic Azra Imamović Subošić, sicer žena prav tako obtoženega kitarista skupine Hladno pivo Zorana Subošića.

Dodala je, da so med obravnavo številni imeli solzne oči. “Mislim, da bodo otroci danes z nami. Naj se to zgodi čim prej. Ljudje so med obravnavo jokali, tudi sodne uslužbenke,” je še v prvem odzivu za 24sata povedala Imamović Subošić.

Hrvaški pravosodni minister Ivan Malenica je dejal, da je z oprostilno sodbo dokončno zaključen postopek v Zambiji, morebitnih nadaljnjih sodnih postopkov na Hrvaškem pa ne bo. “Kar zadeva postopek na Hrvaškem, je tuja sodna odločba priznana, otroci imajo hrvaške dokumente in se vračajo kot hrvaški državljani,” je pojasnil. Ob tem je poudaril, da je hrvaško pravosodno ministrstvo zambijskim oblastem ves čas ponujalo mednarodno pravno pomoč, a te možnosti niso izkoristile.

Malenica je izrazil prepričanje, da se bodo hrvaški državljani kmalu vrnili domov. Natančnih informacij o njihovi vrnitvi nima, je pa zatrdil, da se bodo vrnili, “ko bodo opravljene vse formalnosti in ko bodo imeli vse potrebne dokumente”.

Državna sekretarka na hrvaškem pravosodnem ministrstvu Vedrana Šimundža Nikolić je za hrvaške medije povedala, da bi se lahko že danes vrnili na Hrvaško. Pravosodni minister Marin Piletić pa je povedal, da bodo zanje organizirali prevoz v domovino.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!