Novi obrat za osmerico Hrvatov v Zambiji: preprečili so jim odhod iz države

Svet 07. Feb 202313:17 > 16:05 0 komentarjev
Ndola
Letališče, kjer so decembra aretirali osmerico hrvaških državljanov (Moses Mukonka/WIKIMEDIA)

Drama osmerice Hrvatov, ki so odpotovali v Afriko, da bi posvojili otroke, se nadaljuje. Potem ko je sodišče v Zambiji opustilo obtožnice in jim zapovedalo odhod in države, so jih pred vkrcanje na letalo prestregli zambijski uradniki.

Štirje hrvaški pari, ki so jim v Zambiji sodili zaradi poskusa trgovine z otroki in ponarejanja dokumentov, še vedno niso zapustili te afriške države. Potem ko je sodišče v Ndoli včeraj zavrglo obtožnice zoper njih in jim odredilo, da morajo državo zapustiti v 48 urah, so jih zdaj zadržali na tamkajšnjem letališču, je sklicujoč se na svoje diplomatske vire poročal Večernji list. Razlog za to ni znan.

Spomnimo, zambijske oblasti so osmerico Hrvatov aretirale 7. decembra na mednarodnem letališču Simon Mwansa Kapwepwe v Ndoli s štirimi domnevno posvojenimi otroki. Državno tožilstvo jih je obtožilo za kaznivo dejanje poskusa trgovine z otroki in ponarejanja dokumentacije. Vsa dokumentacija za posvojitev otrok je prišla iz doma za otroke v bližnji Demokratični republiki Kongo, navaja STA.

Posvojene otroke, ki so imeli hrvaške dokumente, so jim odvzele zambijske socialne službe, dostopa do njih pa doslej niso imeli niti hrvaški diplomati. Ndola, tretje največje mesto v Zambiji, sicer leži v neposredni bližini meje med Zambijo in Demokratično republiko Kongo.

Po navedbah precej zanesljivega vira Dnevnik.hr se osmerica Hrvatov trenutno nahaja na uradu za migracije v Ndoli. “Hrvati so na letališču naredili check-in, tik pred odhodom na letalo pa so jih ustavili uradniki urada za informacije in jih odvedli,” je povedal vir tega hrvaškega medija. To je za hrvaški portal Index pojasnil tudi vodja uprave za konzularne zadeve pri hrvaškem ministrstvu za zunanje zadeve Vinko Ljubičić, navaja STA.

Po besedah odvetnice ene od pridržanih hrvaških državljank Sandre Marković nimajo nikakršnih informacij, zakaj osmerici niso dovolili zapustiti Zambijo. O tem, kaj se je zgodilo, Marković ni želela niti ugibati.

Hrvate trenutno rešujejo po diplomatskih poteh na najvišjih ravneh, vpletena pa je tudi diplomatska mreža Evropske unije, piše Dnevnik.hr.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!