Hrvati, med katerimi je znani kitarist, se bodo v Zambiji branili s prostosti

Svet 14. Feb 202315:20 0 komentarjev
Posvojitev v Zambiji - obtoženi Hrvati
REUTERS

Osem Hrvatov, ki so jih v Zambiji obtožili poskusa trgovanja z otroki, se bo lahko zagovarjalo s prostosti. Hrvate so aretirali decembra lani. Obtožnica je doletela tudi imigracijsko uslužbenko z letališča v Ndoli.

Osmerica Hrvatov, ki so jih v Zambiji obtožili poskusa trgovine z otroki, se bo lahko branila s prostosti, je danes po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina odločilo sodišče v Ndoli. To je že drugo sojenje od njihove aretacije decembra lani, tokrat pa so zambijske oblasti vložile obtožnico tudi proti imigracijski uslužbenki z letališča v Ndoli.

Štirje pari skušali posvojiti štiri otroke

Štiri hrvaške pare so v Zambiji zaradi suma trgovine z otroki aretirali že decembra lani, potem ko so nameravali posvojiti štiri otroke, vse iz Demokratične republike Kongo.

Sodišče v zambijskem mestu Ndola, ki leži v bližini meje z Demokratično republiko Kongo, je v začetku februarja umaknilo obtožnico in odredilo, da morajo zapustiti državo, a so jih nato na letališču znova aretirali.

V novem procesu jim sodijo po novi obtožnici za poskus trgovine z ljudmi. Sodnica Jene Bwala je danes odločila, da se Hrvati lahko branijo s prostosti, ko bodo predali potne liste, dokazali, da imajo začasno prebivališče, in položili varščino. Naslednja sodna obravnava bo 1. marca.

Plenković prepričan o nedolžnosti hrvaških državljanov

Primer je v ponedeljek komentiral tudi hrvaški premier Andrej Plenković. Izrazil je prepričanje, da Hrvati, ki so priprti v Zambiji, niso imeli namena trgovati z otroki, in dodal, da je “absolutno nesprejemljivo” stigmatizirati otroke in njihove starše, poroča Hina.

Hrvaški mediji so minuli teden kot enega od možnih razlogov za vnovično aretacijo osmih hrvaških državljanov navedli prijavo, ki naj bi jo proti njim pri zambijskih oblasteh vložil hrvaški državljan.

Nekdanji poslanec trdil, da je med privedenimi tudi transspolna oseba

Nekdanji hrvaški poslanec Ivan Pernar je namreč konec minulega tedna sporočil, da je v Zambijo pošiljal prijave, povezane s hrvaškimi državljani. V njih je zapisal, da je med privedenimi tudi transspolna oseba, ki po njegovih besedah ne more posvojiti otrok iz DR Konga.

Državna tožilka za enakopravnost spolov Višnja Ljubičić je v ponedeljek napovedala, da bo proti Pernarju vložila kazensko prijavo zaradi sovraštva do transspolnih oseb.

Med obtoženimi tudi znani kitarist

Med obtoženimi Hrvati so sicer štirje zakonski pari – Damir in Nadica Magić, zagrebški svetnik v lokalnem odboru iz stranke Možemo! Noah Kraljević in njegova partnerka Ivona, Ladislav in Aleksandra Peršić ter kitarist skupine Hladno pivo Zoran Subošić in njegova žena Azra Imamović Subošić, uslužbenka ustavnega sodišča.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!