V zemeljskih plazovih v Kolumbiji umrlo več kot 30 ljudi, še 7 jih pogrešajo

Svet 15. Jan 202407:13 0 komentarjev
Plazovi v Kolumbiji
Foto: Colombian Police/Handout via REUTERS

V dveh zemeljskih plazovih, ki sta se v petek sprožila na severozahodu Kolumbije in zasula cesto med mestoma Medellin in Quibdo, je umrlo najmanj 36 ljudi, še sedem jih pogrešajo. 20 ljudi je bilo ranjenih. Vse od petka je na kraju več kot 200 reševalcev, gasilcev in vojakov, ki iščejo zasute pod plazom.

Na posnetkih, objavljenih na družbenih omrežjih, je posnet trenutek, ko se odtrga del pobočja in se nato zvali na avtomobile na cesti. Po navedbah predstavnika lokalnih oblasti se je številnim ljudem uspelo rešiti iz vozil in se zateči v eno od poslopij, kjer pa jih je nato zasul drug plaz.

Vse od petka je na prizorišču več kot 200 reševalcev, gasilcev, vojakov in drugih, ki iščejo zasute pod plazom, število žrtev pa je doslej vsak dan naraslo. Kot je sporočila podpredsednica Kolumbije Francia Marquez, je večina med njimi otrok iz ene od avtohtonih skupnosti. Predsednik Gustavo Petro je izrekel sožalje družinam žrtev in izrazil upanje, da pogrešani niso mrtvi.

Plaz se je sprožil v regiji Choco, ki meji na Tihi ocean in kjer so v zadnjih dneh zabeležili močne padavine, čeprav v večjem delu države trenutno prevlada sušno obdobje. Pristojne oblasti so opozarjale na deževje prav na območjih ob Pacifiku, kjer je tudi povečana možnost plazov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!