Biden razburil z besedami, da Putin ne more ostati na oblasti

Svet 26. Mar 202207:25 > 22:28 4 komentarji
Joe Biden
Evelyn Hockstein/REUTERS

Spremljali smo enaintrideseti dan vojne v Ukrajini. Ruske sile so zavzele mesto Slavutič, v bližini Černobila in ugrabile župana. Po mestu so sledili potresti. Ukrajinci so sporočili, da so ubili še enega generala ruske vojske. Ameriški predsednik Joe Biden je še naprej na obisku na Poljskem. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je v petkovem nagovoru dejal, da so ruskim silam zadali močne udarce. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opaža, da se povečuje število napadov na bolnišnice. Popoldan so ruske sile obstreljevale tudi zahodno ukrajinsko mesto Lvov. Ameriški predsednik Joe Biden pa je razburil z besedami, da Putin ne more ostati na oblasti. Bela hiša je posledično pojasnila, da z izrečenim ni pozival k menjavi režima v Rusiji. V medijih in na družbenih omrežjih se pojavlja veliko različnih informacij, katerih točnost je nemogoče preveriti.

22.20 Od začetka invazije ubitih dvanajst novinarjev

Ukrajinska tožilka Irina Venediktova pravi, da je bilo od začetka ruske invazije na Ukrajino ubitih dvanajst novinarjev, deset pa jih je bilo ranjenih. Dodaja, da so zabeležili tudi šest primerov ugrabitev novinarjev, poroča Guardian.

21.50 Obstreljevanje Lvova kot sporočilo Bidnu

Župan mesta Lvov Andrij Sadovi pravi, da je bilo današnje rusko obstreljevanje tega mesta na vzhodu Ukrajine sporočilo ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu, poroča BBC. “Mislim, da z današnjim obstreljevanjem agresor pošilja pozdrave predsedniku Bidnu, ki je zdaj na Poljskem. Lviv je od Poljske oddaljen 70 kilometrov,” je dejal župan Lvova. “Mislim, da bi se moral ves svet zavedati, da je grožnja izjemno resna,” je dodal.

21.05 Med obstreljevanjem Harkova naj bi ruske sile zadele tudi jedrski raziskovalni reaktor

Kyiv Independent poroča, da so ruske sile med obstreljevanjem mesta Harkov zadele tudi jedrski raziskovalni reaktor. Zaradi nenehnega obstreljevanja ukrajinske oblasti še niso mogle ugotoviti obseg realne škode, še navaja medij. Napad je kasneje potrdil tudi ukrajinski parlament.

20.55 ZDA z dodatno finančno injekcijo Ukrajini

Po poročanju tiskovne agencije Reuters bodo ZDA Ukrajini pomagale z dodatnimi dobrimi 92 milijoni evrov pomoči. Ta naj bi bila namenjena krepitvi zmogljivosti ukrajinskega ministrstva za notranje zadeve z namenom “varnosti meja, vzdrževanja funkcij civilnega pregona in varovanja kritične vladne infrastrukture,” je dejal Antony Blinken, ameriški državni sekretar.

20.30 Ruske sile v Ukrajini uničile približno 4.500 stanovanjskih zgradb

Predstavniki ukrajinske vlade trdijo, da so ruske sile med obstreljevanjem različnih ukrajinskih mest uničile približno 4.500 stanovanjskih zgradb, 100 podjetij, 400 izobraževalnih ustanov in 150 zdravstvenih ustanov. Obseg škode v celoti sicer še ni znan.

19.30 Biden razburil z besedami, da Putin ne more ostati na oblasti

Ameriški predsednik Joe Biden je med obiskom Poljske nagovoril Ukrajince. Ob vnovičnem izrazu podpore Ukrajini je ameriški predsednik dejal tudi, da ruski predsednik Vladimir Putin “ne more ostati na oblasti”. Njegove besede so že pridobile kopico odzivov, med drugim, da Biden poziva k spremembi ruskega režima. Predstavnik Kremlja je denimo za CNN dejal, da to ni odločitev, ki jo lahko sprejme ameriški predsednik. Uradni predstavnik Bele hiše se je že odzval, da Biden s svojim komentarjem ni pozival k spremembi režima. “Ukrajina ne bo nikoli zmaga za Rusijo, ker so svobodni ljudje zavrnili življenje v brezupu in temi,” je še dejal Biden. Odpor Ukrajincev spričo ruske invazije je primerjal s protisovjetskim “bojem za svobodo” in menil, da se mora svet pripraviti na še dolg boj. “Moramo ostati enotni danes in jutri in dan po tem in še leta in desetletja, ki prihajajo,” je dejal. Ukrajincem je zagotovil podporo, nagovoril pa jih je tudi z besedami pokojnega papeža Janeza Pavla II: “Ne bojte se.” Obrnil se je tudi na Ruse, jim zagotovil, da niso njihov sovražnik in jih pozval, naj za težke gospodarske sankcije, ki jih je proti Rusiji uvedel Zahod, okrivijo Putina. Moskvo pa je posvaril, naj se niti za centimeter ne premakne na ozemlje zveze Nato, in ponovil zavezo koelktivne obrambe držav članic zavezništva.

18.30 V Lvovu zagorelo v skladišču goriva

Župan Lvova Andrij Sadovij je dejal, da je po ruskem obstreljevanju mesta zagorelo v skladišču goriva. Dodaja, da stanovanjska območja ob tem niso bila prizadeta.

17.20 V ruskem obstreljevanju Lvova več ranjenih

Tarča ruskega obstreljevanja je bilo danes tudi mesto Lvov na zahodu Ukrajine, ki mu je bilo doslej v ruski invaziji v večji meri prizaneseno. Odjeknilo je več eksplozij, glede na navedbe lokalnega guvernerja Maksima Kozickega pa so ruske sile izvedle dva napada, v katerih je bilo ranjenih najmanj pet ljudi. Tarča napadov je bila četrt na vzhodu mesta, zaenkrat pa še ni jasno, kakšna stavba oz. infrastruktura je bila zadeta. Francoska tiskovna agencija AFP poroča o velikih črnih oblakih dima in plamenih, ki se dvigajo nad tem delom Lvova.

Obstreljevanje Lvova
Vladyslav Sodel/REUTERS

16.25 Policijska ura v Kijevu znova umaknjena

Kljub temu da je župan Kijeva Vitalij Kličko še pred nekaj urami sporočil, da bodo v ukrajinski prestolnici podaljšali policijsko uro od 20. ure po lokalnem času do ponedeljka 8.00, je ta znova umaknjena. Kot je dejal Kličko, so se za umik odločili, saj so od vojnih poveljnikov prejeli nove informacije. Nočna policijska ura od 18.00 do 5.00 ostaja v veljavi, ljudje pa se bodo v nedeljo čez dan lahko prosto gibali po Kijevu, je dodal. Policijska ura je bila v Kijevu od začetka ruske invazije uvedena že večkrat, nazadnje pa je trajala 35 ur med 21. in 23. marcem.

16.20 V Lvovu odjeknile eksplozije

V Lvovu na zahodu Ukrajine so odjeknile eksplozije, poroča BBC.

16.10 V Harkovu poškodovanih tudi več spomenikov

Lokalni mediji poročajo, da je rusko obstreljevanje mesta Harkov poškodovalo več spomenikov. Med drugimi je bil v obstreljevanju zadet spomenik spomina na holokavst v obliki judovskega svečnika, je danes poročal portal Kharkiv Today, podatkov o tem, kdaj je bil spomenik poškodovan, pa zaenkrat še ni.

16.05 Ostri spopadi v Mariupolu

Potekajo ostri spopadi za nadzor nad pristaniškim mestom Mariupol. Ruska vojska naj bi iz zraka in s topništvom obstreljevala civilne in vojaške objekte, kopenske sile pa medtem skušajo napredovati v središče mesta, je sporočil ukrajinski generalštab. Tudi višji svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič je navedel, da potekajo ulični spopadi v Mariupolu.

15.25 V mestu Herson le še ruske radijske postaje

V mestu Herson na jugu Ukrajine, ki ga drži ruska vojska, niso več na voljo ukrajinske radijske postaje FM, poroča ukrajinski lokalni medij Ukrajinska pravda. Ta navaja besede lokalnih prebivalcev, ki pravijo, da so na sporedu samo ruske radijske postaje.

15.15 Biden: “V Natu ne sme biti nobene delitve in nobenega razkola”

Ameriški predsednik Joe Biden je danes v Varšavi ponovno potrdil, da je 5. člen severnoatlantske pogodbe, ki določa, da je napad na eno državo članico napad na vse, “sveta zaveza” za ZDA. “Menimo, da je 5. člen sveta zaveza in na to se lahko zanesete,” je na srečanju s poljskim kolegom Andrzejem Dudo dejal Biden in opozoril tudi na pomen enotnosti znotraj zveze Nato. “V Natu ne sme biti nobene delitve in nobenega razkola. Vse, kar počnemo, počnemo skupaj,” je dodal. Prav tako je izrazil prepričanje, da ruski predsednik Vladimir Putin v invaziji ni dosegel zastavljenih ciljev. “Putin je upal, da bo razdelil Nato in vzhodni del zavezništva, ga ločil od zahoda. Igral je na delitve, vendar mu to ni uspelo,” je poudaril. Duda pa je pri tem izpostavil težnje Poljske po tesnejšem sodelovanju z ZDA tako na vojaškem področju kot na področju energetike. Dodal je, da poljsko-ameriški odnosi kljub težkim časom cvetijo in izpostavil, da je Poljska bila prva prejemnica utekočinjenega zemeljskega plina iz ZDA v Evropi. Na področju energetike se je Duda zavzel, da bo Poljska še naprej tesno sodelovala z ZDA pri gradnji jedrskih elektrarn na Poljskem. “Verjamem, da bomo skupaj z ameriškimi podjetji te programe lahko izvedli v bližnji prihodnosti,” je dejal.

Joe Biden na Poljskem
Evelyn Hockstein/REUTERS

14.40 Kako je član posadke želel potopiti luksuzno jahto ruskega oligarha

Ukrajinec je deset let opravljal delo inženirja na jahti ruskega oligarha Lady Anastasia. Ko je videl posnetke ruskih napadov domačega Kijeva, je skušal potopiti jahto, ki naj bi bila v lasti lastnika ruskega orožarskega podjetja. Zdaj državo brani na bojišču. Več si lahko preberete tukaj.

14.20 Ruska vojska zasedla ukrajinsko mesto Slavutič

Ruska vojska je prevzela nadzor nad mestom Slavutič, ki leži 50 kilometrov severovzhodno od jedrske elektrarne Černobil, so danes sporočile ukrajinske oblasti. Prav tako naj bi ruske sile zajele župana mesta Jurija Fomičeva, prebivalci pa so se z ukrajinskimi zastavami podali na ulice, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Ruski okupatorji so vdrli v Slavutič, zasedli občinsko bolnišnico in zajeli župana mesta,” je na telegramu zapisala vojaška uprava kijevske regije. Kmalu po ruskem zavzetju pa so se prebivalci podali na ulice z veliko modro in rumeno ukrajinsko zastavo ter se odpravili proti bolnišnici, je sporočila uprava. Ruske sile naj bi, da bi razgnale demonstrante, streljale v zrak in v množico metale šok granate, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

13.05 Ukrajinci: Ubili smo ruskega generala

V spopadih je bil ubit še en ruski general podpolkovnik Jakov Rezancev, je sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo. Rezancev naj bi bil ubit v napadu v bližini mesta Herson. Bil je poveljnik 49. ruske združene enote. Po ukrajinskih navedbah je Rezancev sedmi general, ki so ga ubili od začetka vojne. Rezanceva naj bi ubili v letalskem oporišču Črnobajevka, ki ga Rusi uporabljajo kot poveljniško mesto.

Jakov Rezancev
PROFIMEDIA

12.30 Ukrajinska vojska naj bi še naprej uspešno odbijala ruske napade

Ukrajinska vojska še naprej uspešno odbija napade ruskih sil na glavno mesto Kijev, izhaja iz danes objavljenega poročila generalštaba ukrajinskih oboroženih sil. Prav tako naj bi imele ruske sile težave pri logistiki, kar jim otežuje vzdrževanje potrebne hitrosti napredovanja, da bi dosegle zadane cilje. Ukrajinsko poročilo navaja, da imajo ruske sile težave pri dopolnjevanju osebja in odpravljanju izgub, ki so jih utrpele med invazijo, deloma pa tudi zaradi vpliva mednarodnih sankcij. Prav tako naj bi bila ruska bojna oprema v slabem stanju zaradi malomarnega predhodnega vzdrževanja in dolgotrajnega skladiščenja, poroča BBC.

12.10 Od začetka vojne ubitih 136 otrok

Po podatkih Ukrajine je bilo od začetka ruske invazije ubitih 136 otrok, 199 pa je bilo ranjenih. V preteklem tednu naj bi po podatkih ukrajinskega državnega tožilstva zaradi ruskega obstreljevanja umrli 9-letnik, 11-letnik in 13-letnik. Napadenih je bilo tudi 570 izobraževalnih enot. CNN opozarja, da podatkov niso mogli neodvisno preveriti.

11.30 Biden se je srečal z ukrajinskimi ministri

Ameriški predsednik se je na svojem obisku na Poljskem sestal tudi z dvema ukrajinskima ministroma. Kot je sporočila Bela hiša, sta bila ob ameriškem predsedniku na sestanku tudi ameriški sekretar Antony Blinken in obrambni minister Lloyd Austin, pogovarjali pa so se z ukrajinskim notranjim ministrom Dmitrovom Kulebo in ukrajinskim obrambnim ministrom Oleksijem Reznikovom. Gre za prvo osebno srečanje s tako visokimi ukrajinskimi uradniki, odkar so ruske sile pred mesecem dni napadle Ukrajino. Srečanje je potekalo v hotelu Marriott v središču mesta, nasproti varšavske železniške postaje, kamor od začetka konflikta nenehno prihajajo ukrajinski begunci.

Joe Biden
Evelyn Hockstein/REUTERS

11.00 V Kijevu podaljšali policijsko uro

Župan Kijeva Vitalij Kličko je sporočil, da bodo v ukrajinski prestolnici podaljšali policijsko uro od 20. ure po lokalnem času do ponedeljka 8.00. Takno odločitev je sprejela ukrajinska vojska. Kličko je dejal, da lahko med policijsko uro vozijo samo vozila s posebnimi dovoljenji in da lahko prebivalci mesta odidejo v zavetišča le, ko se oglasi alarm. Javni prevoz, trgovine, lekarne in bencinske črpalke ne bodo delovali.

10.40 Ruska strategija napada je propadla

Začetna strategija Rusije v napadu na Ukrajino je propadla in ruska vojska se mora odločili, kako naprej, je za BBC povedal vojaški analitik in profesor na Univerzi St. Andrews Phillips O’Brien. Dodal je, da so mnogi tuji opazovalci menili, da bo prevladala ruska vojaška moč, vendar je bilo to “zelo napačno mnenje”. Po njegovem mnenju so bile podcenjuje ukrajinske zmogljivosti. “Rusija se mora zdaj odločiti, kaj bo storila. Lahko stopnjujejo agresijo ali pa jo zmanjšajo. Slednje bi lahko vključeval dogovor med Rusijo in Ukrajino, stopnjevanje pa bi lahko vključevalo uporabo kemičnega, biološkega ali jedrskega orožja,” je še dejal.

10.20 Placebo, Fatboy Slim, Sobral in drugi znani glasbeniki na koncertu za Ukrajino

Televizijski postaji iz Ukrajine in Poljske bosta v nedeljo pripravili dvourni pretočni koncert s številnimi mednarodno znanimi glasbeniki. Namen je zbrati čim več sredstev za prebivalce Ukrajine. Nastop so med drugim že potrdili Placebo, Fatboy Slim, Salvador Sobral in Imagine Dragons. Koncert se bo začel v nedeljo ob 17.30. Prenos v živo bo preko YouTuba. Geslo dobrodelnega koncertnega maratona je Rešimo Ukrajino – Zaustavimo vojno. Zbrani denar bodo namenili ukrajinskemu ministrstvu za socialno politiko. Donacije naj bi namenili za nastanitve ukrajinskih beguncev ter zagotavljanju hrane, oblačil in zdravil zanje, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

9.40 Putin podpisal nov zakon o prepovedi “lažnih novic”

Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek podpisal nov zakon o prepovedi širjenja domnevno lažnih novic. Z zakonom se bo tako kaznovalo ne le širjenje “lažnih novic” o ruski vojski, temveč tudi lažno poročanje o dejanjih ruskih vladnih agencij v tujini, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nov zakon, ki je bil objavljen v petek pozno zvečer, bo tako vplival na poročanje o delu državnih organov, veleposlaništev ali trgovinskih predstavništev, glede katerih se po ocenah Kremlja pogosto objavljajo lažne informacije.

9.00 WHO: Vsak dan več napadov na bolnišnice

Od začetka ruske invazije na Ukrajino je bilo že 70 napadov na bolnišnice, reševalna vozila in zdravnike, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Dodali so, da se številno dnevno povečuje in da je ciljanje zdravstvenih ustanov postalo del strategije in taktike sodobnega vojskovanja. “Skrbi nas, da se število iz dneva v dan povečuje. Zdravstvene ustanove bi morale biti varna mesta tako za zdravnike kot za medicinske sestre, pa tudi za bolnike, na katere se lahko obrnejo po zdravljenje,” je za BBC povedal predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije za Ukrajino Jarno Habicht.

8.30 Sirene v številnih mestih

Zjutraj so se v številnih ukrajinski mestih oglasile sirene, ki opozarjajo na zračne napade. Slišali so jih v mestih Kijev, Zaporožje, Žitomir, Harkov, Sumiin Čerkasi.

7.50 Rusija bo izvedla vojaške vaje na spornih otokih

Rusija je po lastnih navedbah začela vojaške vaje na Kurilskih otokih, ki si jih lasti tudi Japonska. Za ta korak se je odločila le nekaj dni po izstopu iz pogovorov, na katerih državi poskušata razrešiti ta ozemeljski spor. Kot razlog za prekinitev pogajanj je Moskva takrat navedla sankcije Tokia zaradi Ukrajine. Četverica otokov, ki jih Rusija imenuje Južni Kurili, Japonska pa Severna ozemlja, je že več kot 70 let predmet spora med državama. Sovjetska armada je otoke, ki ležijo med ruskim polotokom Kamčatka in japonskim otokom Hokaido, zasedla v zadnjih dneh druge svetovne vojne. Ker Japonska noče priznati ruske suverenosti nad temi otoki, državi ne moreta skleniti mirovnega sporazuma. V začetku tedna je Rusija sporočila, da se umika iz pogajanj z Japonsko, namenjenih podpisu sporazuma, kot razlog za to pa navedla ostro stališče Tokia do Moskve zaradi invazije na Ukrajino.

 Kurilski otoki
REUTERS

7.15 Zelenski: Ruskim silam smo zadali močne udarce

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem nočnem nagovoru zatrdil, da je ukrajinska vojska zadala močne udarce ruskim silam. Ponovno pa je poudaril tudi trpljenje ljudi v obleganem Mariupolu na jugu države, kjer naj bi se humanitarne razmere še slabšale. “V zadnjem tednu so naše junaške oborožene sile sovražniku zadale velike izgube. Hvala vsem borcem, ki so okupatorju pokazali, da morje za njih ne bo mirno, tudi ko ne bo nevihte,” je dejal Zelenski. Po njegovih navedbah je ruska vojska izgubila že 16.000 vojakov, vendar ni uradne potrditve teh številk. Rusi so sicer v začetku tedna poročali o 10.000 žrtvah v svojih vrstah, vendar je ruski časopis novico hitro izbrisal.

7.00 Biden nadaljuje obisk na Poljskem

Ameriški predsednik Joe Biden bo danes nadaljeval obisk na Poljskem, kamor je prispel v okviru svoje poti v Evropo, ki je povsem v znamenju usklajevanja ukrepov zaveznikov proti Rusiji zaradi njene agresije nad Ukrajino. V Varšavi se bo danes srečal z najvišjimi poljskimi predstavniki, imel pa bo tudi govor o vojni v Ukrajini. Bidnov obisk v tej članici Nata je povsem v znamenju vojne v Ukrajini. Ameriški predsednik se bo v poljski prestolnici danes med drugim srečal s poljskim kolegom Andrzejem Dudo in imel govor na kraljevem gradu, nekdanji rezidenci poljskih monarhov. Obiskal bo tudi sprejemni center za begunce.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje