Kako je član posadke želel potopiti luksuzno jahto ruskega oligarha

N1 video 26. Mar 202213:24 > 17:16 8 komentarjev

Ukrajinec je deset let opravljal delo inženirja na jahti ruskega oligarha Lady Anastasia. Ko je videl posnetke ruskih napadov domačega Kijeva, je skušal potopiti jahto, ki naj bi bila v lasti lastnika ruskega orožarskega podjetja. Zdaj državo brani na bojišču.

Deset let je Ukrajinec Taras Ostapčuk opravljal za nekatere sanjsko službo, saj je bil inženir na luksuzni jahti Lady Anastasia, ki je plula predvsem po mondenih letoviščih Sredozemskega morja. A se je 26. februarja v pristanišču na španskem otoku Majorka vse spremenilo.

Ostapčuk je videl posnetke ruskih raket, ki so zadele stanovanjsko stavbo v njegovem domačem Kijevu. Stavbo, zelo podobno tisti, v kateri je živel s svojo ženo. V tistem trenutku je pomislil, da bi lahko bil njegov dom naslednji. Zato se je odločil, da potopi jahto. “To je bil moj prvi korak v vojni z Rusijo,” je dejal v pogovoru za CNN.

jahta anastasia jahta anastasia
Profimedia
jahta ansatasia jahta ansatasia
Profimedia
jahta anastasia jahta anastasia
Profimedia
jahta anastasia jahta anastasia
Profimedia

55-letni Ostapčuk iz Ukrajine je dejal, da je obstreljevanje njegovega domačega mesta povezal z lastnikom jahte, na kateri je delal, oligarhom Aleksandrom Mihejevom. Ta je prvi mož ruskega orožarskega podjetja Rosbornoexport, ki proizvaja vse od helikopterjev, do tankov in podmornic.

Ostapčuk je v pogovoru za ameriško televizijo CNN dejal, da se je odpravil v strojnico, kjer je odprl ventil. V prostor je začela vdirati voda. Nato je enako storil v sobi za posadko.

“Poleg mene so bili na krovu še trije člani posadke. Povedal sem jim, da se jahta potaplja in morajo oditi.”

S sankcijami nad jahte oligarhov

Luksuzna jahta, opremljena z marmorjem, lahko sprejme do deset gostov, med drugim ima na palubi bazen. In morda prav nobeno drugo premoženje ne simbolizira bogastva ruskih oligarhov tako zelo kot njihove razkošne jahte.

Evropska unija je po ruski invaziji na Ukrajino sprejela številne gospodarske sankcije, ki so uperjene proti Rusiji, pa tudi ruskim oligarhom. Evropske države so tako številnim Rusom zamrznile premoženje v Evropi in zasegle luksuzne jahte, ki so bile zasidrane v evropskih pristaniščih. EU si želi, da bi ruski oligarhi zaradi tega vplivali na ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj ustavi vojno v Ukrajini.

Ruski oligarhi so lastniki najprestižnejših jaht na svetu, vendar pa so številni prikrili lastništvo in se tako obvarovali pred zasegom. Zato je Španija – kot še nekatere druge evropske države –  te jahte “zasegla začasno”, medtem ko ugotavlja, kdo so njihovi pravi lastniki.

Na seznam sankcioniranih ruskih posameznikov so ZDA Mihejeva uvrstile 15. marca. Ko ga je CNN skušal kontaktirati glede lastništva jahte Lady Anastasia, je predstavnik podjetja Rodobornoexport v elektronskem sporočilu zapisal, da nikoli ne komentirajo informacij o zasebnem življenju in premoženju zaposlenih, razen v primerih, ki jih določa zakonodaja Ruske federacije.

Če je videti kot pes in laja kot pes …

Vendar Ostapčuk ni dvomil. “Saj veste, če je videti kot pes, laja kot pes, grize kot pes … potem je pes. Po desetih letih nisem dvomil. Jahto je za dopust uporabljal le Mihejev s svojo družino. Zato sem prepričan, da je njen pravi lastnik.”

Številni oligarhi svoje jahte skrivajo, da jih ne bi zasegli. Tako sta dve jahti, ki sta v lasti Romana Abramoviča, zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina, zasidrani v pristanišču v Turčiji. S tem so ju umaknili iz EU in se izognili sankcijam. Manjša skupina ukrajinskih mornarjev je skušala jahti Solaris pred dnevi preprečiti vplutje v turško pristanišče Bodrum.

Številne druge jahte so skrite na Bližnjem vzhodu in pa državah na jugu Azije, ki niso želele sprejeti sankcij proti Rusiji.

“Moraš izbrati. Ali si Ukrajinec ali nisi.”

Ko je voda začela vdirati na jahto, je Ostapčuk dejal preostalim članom posadke, med katerimi sta bila dva Ukrajinca, kaj je storil. Ker so se bali za svoje službe, so vpili nanj, da je izgubil pamet, nato pa poklicali policijo. Pristaniški delavci so nato prinesli črpalke in s črpanjem vode preprečili, da bi se jahta potopila.

“Policiji sem povedal, da sem skušal potopiti jahto v znak političnega protesta proti ruski invaziji,” je dejal. “Moraš izbrati. Ali si Ukrajinec ali nisi. Ali boš imel službo ali ne. Če nimam Ukrajine, ne potrebujem službe.”

Tudi, če se ne bi odločil za tako radikalno potezo, pa bi Ukrajinec vseeno lahko kmalu izgubil službo. Španija je namreč 15. marca jahto začasno zasegla, medtem ko ugotavlja, ali spada pod sankcije, ki jih je sprejela EU.

Že na samem začetku intervjuja z Ostapčukom so morali snemanje prekiniti zaradi sirene, ki so opozarjale na ruske napade. Kasneje je Ukrajinec, ki se je med snemanjem umaknil v zaklonišče, dejal, da so ga španske oblasti izpustile 27. februarja, nato pa se je vrnil v Ukrajino.

Taras Ostapčuk

“Zdaj služim državi v ukrajinski vojski. Upam, da bom s tem pomagal, da zmagamo,” je dejal. Upa tudi, da bodo ruski oligarhi, ki podpirajo Putina, čutili vpliv sankcij.

“Morajo odgovarjati, saj so prav oni tisti, ki so s svojim obnašanjem, življenjskim stilom in pohlepom pripeljali do tega,” je še povedal za CNN.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje