Večina članic za članstvo Palestine v ZN, a bodo to verjetno preprečile ZDA

Svet 18. Apr 202407:41 > 18:44 2 komentarja
Palestina
Palestina (Foto: Andrew Kelly/REUTERS)

Nocoj v poznih večernih urah bodo članice Varnostnega sveta glasovale o sprejemu Palestine v Združene narode. Kot kaže, bo večina članic podprla članstvo Palestine v ZN, pričakovati pa je, da bo uspeh alžirskega predloga resolucije preprečil veto ZDA.

Večina članic Varnostnega sveta ZN bo nocoj podprla priporočilo Generalni skupščini ZN za glasovanje o sprejemu Palestine v ZN, navajajo diplomatski viri v New Yorku.

Članice Varnostnega sveta so sprva nameravale o tem glasovati nocoj ob 21. uri, nato so glasovanje skoraj preložile na petek, naposled pa so se dogovorile, da bo nocoj ob 23. uri po srednjeevropskem času.

Poleg Alžirije bodo resolucijo po informacijah diplomatskih virov predvidoma podprle tudi Slovenija, Mozambik, Sierra Leone, Gvajana, Rusija, Kitajska in Malta. Velika Britanija naj bi se vzdržala. Odločitev Švice, Japonske, Južne Koreje in Ekvadorja še ni zanesljiva.

Potrditev resolucije, ki potrebuje devet glasov podpore brez veta ene od petih stalnih članic, bo preprečil veto ZDA.

Nove članice ZN lahko z dvotretjinsko večino sprejme Generalna skupščina ZN, vendar le na priporočilo Varnostnega sveta, v katerem mora pobudo podpreti najmanj devet od 15 držav. Ob tem ji ne sme nasprotovati nobena od petih članic s pravico do veta – ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija in Francija.

Palestinci so v začetku aprila obnovili svojo prošnjo za sprejem v ZN, ki so jo vložili leta 2011, ko v Varnostnem svetu na svojo stran niso dobili niti devetih držav članic. Tokratna prošnja je neposredna posledica sedanje vojne v Gazi.

Generalna skupščina ZN je potem leta 2012 brez priporočila Varnostnega sveta Palestini podelila status države opazovalke nečlanice. S tem se je Palestina v ZN formalno izenačila z Vatikanom in ima pravico do sodelovanja v številnih forumih ZN in pristopanja k mednarodnim pogodbam.

Danes v Varnostnem svetu ZN poteka odprta razprava o položaju na Bližnjem vzhodu na ministrski ravni, ki se je iz Slovenije udeležuje generalna sekretarka ministrstva za evropske in zunanje zadeve Renata Cvelbar Bek.

Izraelski veleposlanik pri ZN Gilad Erdan se je med razpravo odločno izrekel proti priporočilu za članstvo Palestine v ZN in pri tem opozoril, da Palestina ne izpolnjuje pogojev.

Priporočilo Varnostnega sveta ZN namreč mora potrditi, da je kandidatka za članstvo miroljubna država. Po Erdanovih trditvah Palestina ni niti država niti ni miroljubna, ker podpira teroriste.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje