Varnostni svet pozval k vzpostavitvi civilne vlade v Sudanu

Svet 28. Okt 202121:02 1 komentar
Abdel Fatah al Burhan
(Abdel Fatah al Burhan). Sarah Meyssonnier/REUTERS

Varnostni svet Združenih narodov je sudansko vojsko pozval k ponovni vzpostavitvi civilne vlade, ki so jo odstavili v državnem udaru, in izpustitvi vseh, ki jih je vojska pridržala. V državi se medtem nadaljujejo protesti proti državnemu udaru, ki trajajo že od ponedeljka.

Varnostn svet je soglasno sprejel izjavo, v kateri je izrazil “resno zaskrbljenost” zaradi ponedeljkovega vojaškega državnega udara v Sudanu. Dodali so, da jih skrbi ukinitev nekaterih tranzicijskih institucij, razglasitev izrednih razmer in pridržanja premierja Abdale Hamdoka. Hamdok, ki je bil pridržan v rezidenci generala Abdela Fataha al Burhana, se je medtem že lahko vrnil domov, a v varnostnem svetu menijo, da mu je še vedno kratena pravica do svobodnega gibanja.

Pozvali so k takojšnji izpustitvi vseh, ki jih je vojska pridržala. Vse strani so pozvali k dialogu brez predpogojev, zadržanosti, spoštovanju človekovih pravic, vključno s pravico do mirnega zbiranja in svobode izražanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izjavo, ki jo je pripravila Velika Britanija, so sprejeli po več dnevih pogajanj med članicami sveta, ki se je v torek sestal na izrednem zasedanju na temo Sudana. Sprejeta izjava je manj ostra od prvega osnutka, v katerem je pisalo, da udar “najostreje obsojajo”, vendar tega v izjavi ni.

Posebni odposlanec ZN za Sudan Volker Perthes je pred tem potrdil, da se je osebno sestal tako z vodjo puča, generalom al Burhanom, kot s Hamdokom. Perthes je od al Burhana zahteval takojšnjo izpustitev političnih zapornikov in dostop do njih, je sporočila misija ZN v Kartumu.

Nadaljujejo se protesti, od ponedeljka umrlo najmanj osem ljudi

V Sudanu se medtem nadaljujejo protesti proti državnemu udaru. Varnostne sile so danes proti protestnikom uporabile solzivec in gumijaste naboje. Pri tem je bil po navedbah odbora zdravnikov, povezanega s protestnim gibanjem, ubit najmanj en protestnik, še več pa ranjenih.

Skupaj je bilo tako od ponedeljka, ko so se protesti proti puču začeli, ubitih najmanj osem protestnikov. Še 170 jih je bilo ranjenih, navajajo zdravstvene oblasti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje