Sancin: Kriva je prejšnja vlada, Janša: Premagal jo je še kandidat Azerbajdžana

Svet 17. Jun 202219:35 > 18. Jun 2022 14:15 11 komentarjev
Vasilka Sancin in Janez Janša
BOBO

Slovenska strokovnjakinja za mednarodno pravo Vasilka Sancin, ki v petek ni dobila novega mandata v odboru Združenih narodov za človekove pravice, meni, da ji je resno možnost za ponovno izvolitev odvzela nekdanja vlada pod vodstvom Janeza Janše s tem, ko je blokirala njeno pravočasno nominacijo. Janša njen neuspeh po drugi strani povezuje s tem, da so jo predstavniki odbora v "tekočem mandatu dodobra spoznali", premagal pa jo je "celo kandidat Azerbajdžana".

Slovenska mednarodna pravnica Vasilka Sancin v petek ni bila izvoljena za nov mandat v odboru Združenih narodov (ZN) za človekove pravice. Njena kandidatura, ki jo je po zavračanju prejšnje vlade nova podprla v začetku junija, je bila oddana kot zadnja in po izteku roka, za devet prostih mest pa se je potegovalo 17 kandidatov.

Sancin, ki ji sedanji štiriletni mandat poteče konec leta, je kot kandidatka za nov mandat prejela 49 glasov podpore, kar je bilo premalo za izvolitev. 186 prisotnih predstavnikov je v odbor izvolilo kandidate iz Nizozemske, Francije, Senegala, Srbije, Japonske, Azerbajdžana, Združenih držav Amerike, Kostarike in Čila.

Mednarodna strokovnjakinja je bila v odbor izvoljena leta 2018 za mandat v obdobju 2019 do 2023, od leta 2021 pa je tudi ena od treh podpredsednikov odbora. Za ponovno kandidaturo se je odločila pravočasno, vendar prejšnja vlada pod vodstvom Janeza Janše njene kandidature ni podprla.

Ministrstvo za pravosodje je namesto tega 23. februarja objavilo javni razpis za zbiranje kandidatur, na katerega se je prijavila le Sancin. Njena kandidatura je nato obtičala v vladni proceduri, prejšnja vlada pa ni nikoli pojasnila, zakaj postopka ni dokončala. Je pa nato njeno kandidaturo že na prvi seji 1. junija potrdila nova vlada pod vodstvom Roberta Goloba. Rok za oddajo kandidatur je bil sicer 6. april 2022, kot zadnja in po izteku roka pa je kandidaturo za Sancin vložila tudi Slovenija.

“Škodljiva ravnanja za našo državo”

Dan po njeni neuspešni izvolitvi je nekdanji predsednik vlade Janša na Twitterju objavil svoj odziv. “Gospo je med drugim prepričljivo premagal celo kandidat Azerbajdžana. Ker so jo v tekočem mandatu pač dodobra spoznali. Tako kot pred leti njenega mentorja Danila Turka,” je zapisal. Sancin pa je v odzivu za neuspeh okrivila prav nekdanjo slovensko vlado pod vodstvom Janše.

Sancin meni, da je prejšnja vlada preprečila resno možnost za njeno izvolitev s tem, ko je blokirala njeno pravočasno nominacijo. “Države pogodbenice  so mi druga za drugo z velikim obžalovanjem razlagale, da imajo tako pozno že zvezane roke, ker so podpore že pred mojo nominacijo pisno obljubile drugim kandidatom, ter da jim je iskreno izjemno žal, saj bi sicer zagotovo predlagale podporo meni,” je sporočila v odzivu za Slovensko tiskovno agencijo.

Pojasnila je, da je imela za celotno kandidaturo na voljo dva tedna, medtem ko so nekateri začeli že pred poldrugim letom, zadnji med preostalimi kandidati pa vsaj pred nekaj meseci in so v tem času opravili več obiskov in razgovorov v New Yorku in Ženevi. “Močno upam, da se v prihodnosti naše Slovenije tako škodljiva ravnanja za našo državo več ne ponovijo in izjemne priložnosti po nepotrebnem ne izgubljajo,” je še dodala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje