Velika in znana trgovska veriga šokirala zaposlene z nasveti o varčevanju

Gospodarstvo 23. Sep 202318:55 2 komentarja
Primark
PROFIMEDIA

Irska veriga trgovin s hitro modo Primark je šokirala zaposlene v nemških poslovalnicah, ko jim je posredovala letak z nasveti, kako varčevati. V drugem največjem nemškem sindikatu ver.di so se ostro odzvali, Primark pa se je nato odločil, da svoj letak umakne.

Primark je svojim zaposlenim v Nemčiji posredoval letak, ki so ga naslovili: “Proračun v zaostrenih gospodarskih razmerah”.

V obvestilu so zaposlenim svetovali, kako spretno upravljati svoje osebne finance in prebroditi težke čase. “Glede svojih potreb bodite realni, saj se je omejenega proračuna težje držati. Svojo porabo čim bolj omejite, na tisto, kar vam dopušča vaš proračun,” med drugim piše v letaku.

V drugem največjem nemškem sindikatu sindikatu ver.di so se odzvali takoj, ko so izvedeli za obvestilo. “Prisrčno, Primark. Namesto da bi tekstilna veriga končno poskrbela za ustrezen dvig plač, zaposlenim v svojih poslovalnicah svetuje ‘o načrtovanju njihovega domačega proračuna v napetih gospodarskih razmerah’,” poroča Fenix Magazin.

Dodali so, da se Primark obnaša, kot da zaposleni ne znajo ravnati z denarjem. “Delo s krajšim delovnim časom, majhno količino dogovorjenih pogodbenih ur in prenizkimi plačami marsikoga potiska v revščino. Da o brezskrbni upokojitvi po težkem delovnem življenju niti ne govorimo,” so še sporočili iz sindikata.

Ta poteza Primarka se zdi še posebej nespretna, saj trenutno potekajo kolektivna pogajanja z drugimi trgovci. “Ob neverjetni inflaciji je družbeno neodgovorno, da delodajalci še naprej blokirajo kolektivna pogajanja. Maloprodajni delavci nujno potrebujejo več denarja. In nasveta za varčevanje ni,” pravi sindikat ver.di.

Tiskovna predstavnica Primarka je sicer zatrdila, da letaki nimajo nobene povezave s tekočimi pogajanji o maloprodajnih kolektivnih pogodbah. Pojasnila je, da je obvestilo povezano s celostnim programom socialnega varstva.

“Ne želimo izpasti brezčutni ali celo cinični. Zato smo se odločili, da to obvestilo v nemških poslovalnicah odstranimo,” je dejala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje