Velika večina Tunizijcev bojkotirala parlamentarne volitve

Svet 18. Dec 202215:00 1 komentar
Tunizija
Zoubeir Souissi/REUTERS

Tunizijci so večinoma bojkotirali sobotne parlamentarne volitve, ki so jih mnoge stranke označile za nadaljevanje državnega udara predsednika Kaisa Sajeda. Predsednik volilne komisije Faruk Buasker je sporočil, da je do zaprtja volišč oddalo svoj glas le 8,8 odstotka od skupno devetih milijonov volilnih upravičencev.

To je najnižja volilna udeležba v tej državi na volitvah po revoluciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozicija je volitve bojkotirala. Glavno opozicijsko zavezništvo Fronta narodne rešitve je zaradi tako nizke volilne udeležbe pozvalo predsednika Kaisa Sajeda k odstopu s položaja. Po njihovih ocenah je namreč s tem izgubil svojo legitimnost.

“To, kar se je zgodilo, je potres. Od tega trenutka obravnavamo Sajeda kot nelegitimnega predsednika in zahtevamo, da po tem fiasku odstopi,” je po navedbah španske tiskovne agencije EFE povedal vodja tega zavezništva Ahmed Nedžib Čebi.

Predsednik volilne komisije Faruk Buasker je priznal, da je bila volilna udeležba “skromna”. To je po njegovih besedah mogoče razložiti “z odsotnostjo financiranja iz tujine, kar je drugače kot na prejšnjih volitvah”. “To so bile najbolj čiste volitve, brez kupovanja glasov,” je dejal.

Tunizija, parlamentarne volitve
Zoubeir Souissi/REUTERS

Prve rezultate je pričakovati v ponedeljek.

Volilna kampanja je bila skoraj neopazna, z le nekaj plakati na ulicah in brez resnih volilnih razprav v javnosti, ki je sicer močno obremenjena s vsakodnevnimi prizadevanji za ekonomsko preživetje, poroča AFP.

Kasim Sayed
Tunisian Presidency/via REUTERS

Sajed, nekdanji profesor prava, ki je leta 2019 slavil na predsedniških volitvah predvsem zaradi jeze javnosti nad politično elito, je 25. julija lani odstavil vlado, zamrznil delo parlamenta in si prisvojil široka pooblastila. Marca letos je nato razpustil parlament, julija pa je slavil zmago na referendumu o novi ustavi. Nova ustava je še dodatno okrepila moč predsednika, ki po novem poveljuje vojski, lahko imenuje vlado brez odobritve parlamenta in ga je praktično nemogoče odstaviti s položaja.

Svoje poteze je takrat označil kot nujne za rešitev države iz dolgotrajne politične in gospodarske krize. Mnogi pa opozarjajo, da njegov prevzem oblasti ogroža mlado tunizijsko demokracijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje