Velike poplave v Avstraliji: deli države popolnoma pod vodo, dve osebi pogrešani

Svet 15. Nov 202217:52 0 komentarjev

Večji del vzhodne obale avstralske zvezne države Novi Južni Wales je po obilnem deževju že drugič v dveh tednih pod vodo. Zaradi obsežnih poplav poteka največja reševalna akcija v zgodovini zvezne države, je danes poročala avstralska televizija ABC. Najmanj dve osebi sta pogrešani, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaradi obsega poplavne operacije so na pomoč priskočili številni reševalci in prostovoljci z vsega sveta, zlasti pa iz Nove Zelandije, Singapurja in ZDA. “Ko je šlo za gašenje gozdnih požarov, smo imeli prostovoljce z vsega sveta, a kolikor vem, so tokrat prvič prišli pomagati pri poplavah,” je dejal predsednik vlade zvezne države Dominic Perrottet in se vsem prostovoljcem tudi zahvalil.

poplave, avstralija
Murray McCloskey/Reuetrs

Od ponedeljka so v zvezni državi pred poplavami rešili že več kot 200 ljudi. V občini Forbes ob reki Lachlan so danes oblasti odredile evakuacijo, prebivalci pa so morali nemudoma zapustiti svoje domove, potem ko je začela gladina vode hitro naraščati. V mestu Eugowra sta medtem zaradi poplav pogrešani dve osebi, in sicer 85-letni moški in 60-letna ženska.

Deževje in poplave že več mesecev povzročajo težave na vzhodni obali Avstralije, pri čemer so številni ljudje izgubili praktično vse, kar so imeli. V poplavah naj bi poginilo tudi veliko živali.

Poleg Novega Južnega Walesa so bile prizadete tudi zvezne države Queensland, Viktorija in Južna Avstralija. Poročilo avstralskega Medvladnega odbora za podnebne spremembe (IPCC) iz februarja pa predvideva, da bodo državo v prihodnosti še pogosteje prizadeli uničujoči naravni dogodki.

Poplave, Avstralija
Murray McCloskey/Reuetrs

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!