Iskanje življenja na drugih planetih z velikim, posebnim teleskopom

Svet 02. Nov 202110:39 > 11:02 0 komentarjev

V Čilu gradijo teleskopski kompleks, vreden poldrugo milijardo evrov, ki bo raziskovalce vodil do novih spoznanj o oblikah življenja na drugih planetih in izvoru temne energije.

V čilski puščavi Atakama gradijo mogočen teleskop, ki bo, ko bo zgrajen, znanost zelo verjetno vodil do prenekaterih novih spoznanj o vesolju. Teleskop, poimenovan Giant Magellan Telescope, bo predvidoma omogočal odkrivanje oblik življenja na drugih planetih in bo znanstvenikom pomagal do novih spoznanj o temni energiji, ki povzroča pospešeno širjenje vesolja, njen izvor pa še ni znan.

S teleskopom do Nobelove nagrade?

Teleskopski kompleks je vreden 1,8 milijarde ameriških dolarjev (približno 1,5 milijarde evrov) in bo, če se bodo uresničili načrti, zgrajen do leta 2030. Njegova resolucija bo desetkrat boljša od Hubblovega vesoljskega teleskopa. Po zmogljivostih se bo primerjal s teleskopom Evropske organizacije za astronomske raziskave na južni polobli (Eso), ki ga prav tako gradijo v Atakami (teleskop Extremely Large Telescope), ter teleskopom z imenom Thirty Meter Telescope, ki nastaja na Havajih.

“Nova generacija ogromnih teleskopov stremi k odkrivanju življenja na drugih planetih in določanju izvora temne energije,” je povedal Leopoldo Infante, direktor Observatorija Las Campanas, kjer gradijo teleskopski kompleks. Kot je dodal, bo tisti, ki bo odkril življenje na drugem planetu, zagotovo dobil Nobelovo nagrado.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!