Vendarle srečen konec: Hrvati s posvojenimi otroki iz Zambije so doma

Svet 03. Jun 202317:11
Hrvati prispeli iz Zambije s posvojenimi otroci
N1

Agonije, ki je trajala od decembra lani, je konec. Osmerica Hrvatov, ki so bili v Zambiji obtoženi poskusa trgovine z otroki, je danes skupaj s štirimi posvojenimi otroki pristala na ljubljanskem letališču. "Še vedno smo v šoku, a obenem smo zelo srečni, da je tega konec," so pripovedovali.

Okoli 15. ure je na ljubljanskem letališču pristalo letalo, na katerem je bilo osem Hrvatov, ki so bili v Zambiji obtoženi poskusa trgovine z otroki. Z njimi so prispeli tudi štirje posvojeni otroci.

“Zelo smo srečni,” je novinarjem na brniškem letališču dejal Noah Kraljević, “malo smo utrujeni, dolgo je trajalo in še vedno smo v šoku in presrečni, da se je vse ugodno rešilo.”

Izkušnja je bila težka, ker je bilo veliko neznank, je pojasnil. “Nismo vedeli, kako se bo končalo,” je dejal in dodal, da je bilo srečanje z otroki čudovito.

“Vseh 12 hrvaških državljanov je prispelo iz Zambije v Ljubljano, od koder imajo organiziran prevoz do Zagreba,” je sporočilo hrvaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

Na letališču so jih pozdravili hrvaški veleposlanik v Sloveniji Boris Grigić in predstavnice hrvaškega ministrstva za delo ter družinskega centra. “Nudili so podporo in pomoč, posebej otrokom,” je pojasnilo hrvaško zunanje ministrstvo.

Štiri hrvaške pare so v Zambiji zaradi suma trgovine z otroki aretirali že decembra lani. Pari so nameravali posvojiti štiri otroke, vse iz Demokratične republike Kongo.

Sodišče v zambijskem mestu Ndola, ki leži v bližini meje z Demokratično republiko Kongo, je v začetku februarja zavrglo obtožnico in odredilo, da morajo Hrvati zapustiti državo, a so jih nato na letališču znova aretirali. V novem procesu so jim sodili po novi obtožnici za poskus trgovine z ljudmi.

V četrtek jih je sodišče v Ndoli izpustilo na prostost, saj državi ni uspelo dokazati njihove krivde. Razsodbo so sprejeli zelo čustveno, mnogi so imeli solzne oči. Jokale so tudi sodne uslužbenke, je za časnik 24sata povedala Azra Imamović Subošić, sicer žena prav tako obtoženega kitarista skupine Hladno pivo Zorana Subošića.

V petek zvečer so se vkrcali na letalo v glavnem mestu Lusaki in odleteli v Dubaj, od tam pa v Ljubljano.

Melita Čusek s hrvaškega ministrstva za delo je za N1 Zagreb pojasnila, da morajo zdaj posvojitelji vložiti dokumentacijo za posvojitev in izpeljati administrativne postopke, kot je na primer zdravstveno zavarovanje.

Hrvati, ki posvajajo otroke iz drugih držav, potrebujejo močnejšo zaščito države, pa je za N1 Zagreb povedala Tanja Budmir Gulan iz hrvaškega združenja za podporo mednarodnih posvojitev.

Predstavniki hrvaške vlade pa poudarjajo, da se je država borila za pravice svojih državljanov in da so hrvaški diplomati in odvetniki prispevali k ugodnemu razpletu zadeve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.  

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.