Vendarle znano, koliko davkov je v zadnjih letih plačal Donald Trump

Svet 30. Dec 202217:40 0 komentarjev
Donald Trump
Gaelen Morse/REUTERS

Odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa, pristojen za proračunska sredstva, je danes v skladu z napovedmi objavil davčne napovedi bivšega ameriškega predsednika Donalda Trumpa od leta 2015 do leta 2020 in s tem končal obdobje ene najbolj varovanih skrivnosti v zgodovini Združenih držav Amerike (ZDA).

Odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa je prejšnji teden z demokratsko večino izglasoval objavo več tisoč strani davčnih napovedi Donalda Trumpa, a se je njihova objava zavlekla do danes, ker so morali uslužbenci iz dokumentov izločiti občutljive osebne podatke, kot so številke socialnega zavarovanja.

Trump je od leta 2016 skrival svoje davčne napovedi in tako prekinil tradicijo njihovih objav s strani vseh predsedniških kandidatov. Sprva je trdil, da je tarča revizije in jih zato ne sme objaviti. Vendar bi jih lahko, revizijo pa so v času njegovega vodenja države tako ali tako po tihem prekinili.

Trump objavo zdaj kritizira kot lov na čarovnice in zagotavlja, da iz podatkov ne bo mogoče veliko izvedeti, razen tega, da se je uspešno izogibal plačevanju davkov s prijavljanjem milijonskih izgub iz poslovanja in letnih deficitov, kar pa je že pred tem odkril časnik New York Times.

Minuli teden objavljeno delno poročilo je pokazalo, da Trump denimo leta 2020 ni plačal nobenih davkov, saj je prijavil za kar 15 milijonov dolarjev poslovne izgube. Za dober milijon dolarjev so ga “obrali” le v letih 2018 in 2019, ko je bil predsednik ZDA, medtem ko je v letih 2016 in 2017 zvezni davkariji odštel le za bogataša neverjetnih 750 dolarjev.

Vodilni republikanec v odboru Kevin Brady iz Teksasa je objavo dokumentov kritiziral in dejal, da bo ta ogrozila pravico vsakega Američana, da je zaščiten pred političnimi napadi kongresa. Verjetno bodo zdaj najprej “ogrožene” predvsem davčne skrivnosti demokratskih kongresnikov, ki se jih bodo lotili republikanci po prevzemu večine v predstavniškem domu kongresa 3. januarja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!