Venezuela in Južna Koreja brez članstva v Svetu za človekove pravice ZN

Svet 12. Okt 202209:00 0 komentarjev
Združeni narodi
REUTERS/Andrew Kelly

Generalna skupščina ZN je v torek v New Yorku izvolila 12 novih članic v Svet za človekove pravice ZN, ki zaseda v Ženevi. Triletni mandat 1. januarja 2023 začenjajo Alžirija, Bangladeš, Belgija, Čile, Južna Afrika, Kostarika, Gruzija, Kirgizija, Maldivi, Maroko, Romunija in Vietnam, medtem ko ponovna izvolitev ni uspela Venezueli in Južni Koreji.

Največ podpore je dobila Južna Afrika, in sicer 182 glasov. Gruzija, Alžirija in Maroko so jih dobili po 178, Romunija 176, Belgija 169, Bangladeš 160, Maldivi 154, Vietnam 145, Čile 144, Kostarika 134, Kirgizija pa 126. Ponovna izvolitev v Svet, ki šteje 47 članic ter skrbi za ohranjanje in napredek človekovih pravic po svetu, ni uspela Južni Koreji in Venezueli. Slednja se je v regionalni skupini Latinske Amerike in Karibov za sedež potegovala s Čilom in Kostariko.

Human Rights Watch (HRW) in druge skupine za človekove pravice so države pred glasovanjem pozvale, naj ne glasujejo za Venezuelo, saj so na podlagi ugotovitev preiskovalcev ZN venezuelski predsednik Nicolas Maduro in drugi člani njegove vlade odgovorni za zločine proti človečnosti v državi.

“Zaradi maščevalnega napada na kritike vlade je Venezuela neprimerna za članstvo v najvišjem organu ZN za pravice,” je pred glasovanjem dejal za Združene narode pristojni predstavnik organizacije HRW Louis Charbonneau in opozoril, da bi dodelitev sedeža Caracasu “spodkopala verodostojnost ZN”.

Torkovo glasovanje je sledilo zasedanju Sveta prejšnji teden, ko je ta sprejel resolucijo, v skladu s katero bo imenoval posebnega poročevalca za spremljanje stanja na področju človekovih pravic v Rusiji. Dan pred tem pa je Svet glasoval proti razpravi o domnevnih kršitvah človekovih pravic Ujgurov in drugih muslimanskih manjšin v kitajski pokrajini Xinjiang.

Sedeži v Svetu se sicer delijo po geografskem sistemu ZN, pri čemer je Afrika upravičena do 13, Azija in Pacifik prav tako do 13, Latinska Amerika in Karibi do osmih, Zahodna Evropa in drugi do sedmih in Vzhodna Evropa do šestih sedežev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!