Veto madžarske predsednice na Orbanov homofoben zakon o žvižgačih

Svet 22. Apr 202314:37 0 komentarjev
Madžarska predsednica Katalin Novak
PROFIMEDIA

Iz Budimpešte prihaja novica, da je madžarska predsednica Katalin Novak zavrnila sprejetje zakona, po katerem lahko državljani anonimno prijavijo istospolne pare, ki skupaj vzgajajo otroke. V pismu parlamentu je zapisala, da besedilo zakona ni skladno s pravom EU, ki naj bi ščitilo žvižgače v institucijah in podjetjih.

Prvič od leta 2010, odkar je na Madžarskem na oblasti premier Viktor Orban, se je zgodilo, da je kak predsednik države nasprotoval zakonu, pomembnemu za Orbanovo konservativno ideologijo. Predsednica Katalin Novak sicer tako kot njeni predhodniki po letu 2010 prihaja iz Orbanove stranke Fidesz.

Zakon, ki omejuje pravice istospolno usmerjenih in transseksualcev, je ta mesec potrdil madžarski parlament, v katerem ima Fidesz večino. Poleg določb za zaščito državljanov, ki želijo opozoriti na zlorabe in kršitve zakona v institucijah in podjetjih, vsebuje tudi člen, ki ljudem omogoča, da iz ideoloških razlogov ovadijo svoje sodržavljane.

To je na primer mogoče v primeru dvoma o tradicionalnih vlogah spolov in družinskih idealih, zapisanih v ustavi, ali o pravici otroka do njegove identitete glede na spol ob rojstvu. Zakon tako omogoča anonimno prijavo istospolnih parov, ki skupaj vzgajajo otroke.

Predsedničin veto pomeni, da bo moral parlament v Budimpešti zakon znova obravnavati. Ga pa parlament lahko nato ponovno prejme v nespremenjeni različici, proti kateri predsednica države ne more več ukrepati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!