VIDEO: Orban je zmago proslavil s petjem

N1 video 04. Apr 202210:01 > 15:09 2 komentarja

Madžari so v nedeljo odšli na volišča, kjer so odločali o novi sestavi parlamenta. Slavila je stranka Fidesz Viktorja Orbana, ki bo v parlamentu ohranila ustavno večino. Orban je zmago proslavil s svojimi podporniki, s katerimi je tudi zapel.

Na parlamentarnih volitvah na Madžarskem je po skoraj 99 odstotkih preštetih glasov prepričljivo slavila stranka Fidesz Viktorja Orbana. Vladajoča stranka je prejela je 53,1 odstotka glasov, združena opozicija, ki jo vodi Peter Marki-Zay, pa 35 odstotkov glasov.

Pozno zvečer je Orban nagovoril podpornike, ki so skandirali njegovo ime ter vzklikali “Madžarska”. Veliko jih je imelo s seboj tudi madžarske zastave in navijaške šale z Orbanovo podobo. Kot se je trenutni premier slikovito izrazil, je Fideszova zmaga tako velika, da se vidi z Lune, nedvomno pa tudi iz Bruslja. Izjava je privržence nasmejala in požela velik aplavz.

Orban je skupaj s sodelavci in vsemi zbranimi tudi zapel, in sicer pesem o Lajosu Kossuthu. Ta je bil madžarski upornik, ki se je med letoma 1848 in 1849 boril za večjo madžarsko avtonomijo in samostojnost od avstrijskega cesarstva. Pesem, ki bi v slovenščini nosila naslov ‘To je rekel Lajos Kossuth’, so podporniki na Fideszovih shodih že večkrat peli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje