Video: Plešoči Musk kupcem predal prve “nemške” Tesle

N1 video 23. Mar 202211:09 > 11:30 0 komentarjev

V torek so v Teslini tovarni kupcem predali prvih 30 v Nemčiji izdelanih avtomobilov. Tovarna, ki je prva na evropskih tleh, bo letno proizvedla pol milijona vozil. Na dogodku ob predaji je bil prisoten tudi Elon Musk, ki se je s kupci šalil in ob glasbi tudi zaplesal.

V Teslini tovarni v nemškem mestu Grünheide so kupcem predali prve v Nemčiji izdelane avtomobile. Predaje se je udeležil tudi direktor Elon Musk, ki je ob glasbi in glasnem aplavzu navzočih tudi zaplesal. Teslina nemška tovarna je prva v Evropi.

“To je krasen dan za podjetje,” je Musk dejal ob predaji in zagon nove tovarne opisal kot nov korak k trajnostni prihodnosti. Napovedal je, da bo Tesla najverjetneje prihodnje leto, če bodo v podjetju pridobili odobritev regulatorja, izdala testno verzijo programske opreme za popolnoma samostojno vožnjo v Evropi.

“Samostojno vožnjo je v Evropi zelo težko razvijati,” je na dogodku povedal Musk in opozoril, da bo potrebnega še veliko dela, da bodo obvladali zapletene evropske ceste, ki se od države do države zelo razlikujejo.

Zbrane je nagovoril tudi nemški kancler Olaf Scholz, dogodek pa so spremljali protesti okoljskih aktivistov, ki so v bližini tovarne ovirali promet in opozarjali na visoko porabo vode pri proizvodnji.

Tesla, Nemčija, protest
Lisi Niesner/REUTERS

Kupcem so v Nemčiji predali modele Y Performance, ki stanejo 63.990 evrov. Doseg modela Y znaša 514 kilometrov, največja hitrost pa je 250 kilometrov na uro.

V polnem obsegu bo tovarna proizvedla 500.000 avtomobilov letno, kar je za 50.000 električnih vozil več, kot jih je leta 2021 po svetu prodal Volkswagen. Za zdaj nemški proizvajalec še vedno vodi v tekmi za elektrifikacijo evropskega voznega parka s 25 odstotki tržnega deleža. Teslin delež trenutno znaša 13 odstotkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!