Viktor Orban petič potrjen za predsednika madžarske vlade

Svet 16. Maj 202215:50 > 19:26 1 komentar
Viktor Orban
Bernadett Szabo/REUTERS

Madžarski parlament je danes z dvotretjinsko večino vladajoče stranke Fidesz ponovno izvolil Viktorja Orbana za predsednika vlade. S 133 glasovi za, 27 proti in nobenim vzdržanim je bil desničarski politik tako že petič izvoljen za premierja.

Opozicijske stranke so se že pred glasovanjem jasno izrekle proti Viktorju Orbanu, kar ni bilo presenečenje. Skrajno desno gibanje Mi Hazank (Naša domovina) je svojo zavrnitev utemeljilo z dejstvom, da je Orban v zadnjih dvanajstih letih vladanja sprejemal le “navidezne ukrepe”. Med Orbanovim govorom je več opozicijskih poslancev danes tudi zapustilo parlamentarno dvorano.

V svojem govoru znova kritiziral Evropsko unijo

V svojem govoru ob uradni prisegi na položaj premierja je Orban sicer znova kritiziral EU, ki da “skuša izbrisati suverenost držav članic” in zgraditi “Združene države Evrope”. Kot je nadaljeval, bo Madžarska ostala članica povezave, v okviru katere pa se bo “borila za unijo svobodnih in enakopravnih držav”. Vztrajal je, da bo Madžarska kritikam navkljub vztrajala pri nasprotovanju embarga na uvoz ruske nafte v unijo. “Ne bomo pristali na gospodarske ukrepe, ki uničujejo družine,” je bil jasen. Tudi sicer sankcije, ki jih Zahod zaradi invazije na Ukrajino uvaja proti Rusiji, po njegovem niso učinkovite in jim ne uspeva “spraviti Rusije na kolena”.

Ocenil je, da “kulturna odtujenost med zahodno polovico Evrope in Madžarsko narašča”. Vzrok je po njegovem v tem, da Madžari za razliko od Bruslja še naprej verjamejo “v krščanske civilizacijske temelje Evrope in v državo”. Poudaril je, da Madžarska ne bo pristala na provokacije in poskuse ustvarjanja razhajanj in da trdno verjame v prihodnost narodov “karpatske kotline”, med katerimi je naštel tudi Slovenijo.

Orban je tudi ponovil svarilo, da po desetletju velikih uspehov zdaj prihaja “desetletje nevarnosti, negotovosti in vojne”. Poleg groženj gospodarske recesije, energetske krize in pandemije se mora Evropa oziroma Zahod po njegovem soočiti še z drugimi nevarnostmi. “Takšen je primer velikega evropskega programa zamenjave, bistvo katerega je nadomestiti manjkajoče krščanske otroke z migranti. Takšna sta tudi eksperiment z norostjo na področju spolov in program liberalne Evrope, ki presega nacionalne države in krščanstvo in ne postavlja ničesar na svoje mesto. Pozablja, da človek sam nikoli ne more biti svoboden, le osamljen,” je dejal.

Kljub dolgotrajnemu sporu med Budimpešto in Brusljem zaradi različnih tem, od korupcije do svobode medijev, sta Orbanu ob ponovni izvolitvi danes že čestitala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. “EU se sooča z izzivi, kakršnih še ni bilo. Veselim se sodelovanja pri zagotavljanju, da jih bomo skupaj uspešno nagovorili,” je zapisala von der Leyen.

Potem ko je Fidesz na parlamentarnih volitvah 3. aprila ubranil dvotretjinsko večino, je zdaj že nekdanji predsednik države Janos Ader 58-letnemu Orbanu zaupal sestavo vlade. Orban je nato prejšnji petek objavil seznam ministrov svoje nove vlade in napovedal, da bo ta uradno oblikovana do konca maja.

Namestnik premierja bo po napovedih ostal Zsolt Semjen, svoje položaje pa bo obdržalo še sedem ministrov, med njimi zunanji minister Peter Szijjarto, notranji minister Sandor Pinter in pravosodna ministrica Judit Varga, sicer edina ženska v vladi. Poleg omenjene trojice na položajih predvidoma ostajajo še Mihaly Varga na čelu finančnega, Istvan Nagy na čelu kmetijskega in Laszlo Palkovics na čelu ministrstva za tehnologijo in inovacije. Prav tako ostaja v rokah Gergelyja Gulyasa položaj vodje kabineta premierja, ki je na Madžarskem del ministrske ekipe.

Novi obrambni minister bo medtem postal veleposlanik v Veliki Britaniji Kristof Szalay-Bobrovniczky, novo ministrstvo za regionalni razvoj in črpanje evropskih sredstev bo vodil nekdanji evropski komisar Tibor Navracsics. Nov član vlade bo poleg tega nekdanji vodja Orbanovega kabineta Janos Lazar, ki bo vodil prav tako na novo ustanovljeno ministrstvo za gradnjo in investicije. Samostojnega ministrstva za šolstvo ne bo več, pristojnosti na tem področju pa bo prevzel Janos Csak kot novi minister za kulturo in inovacije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje