Visoki komisar ZN kritičen do ruske prepovedi “homoseksualne propagande”

Svet 28. Okt 202215:48 2 komentarja
Volker Türk
PROFIMEDIA

Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk je danes kritiziral načrtovano zaostritev ruskega zakona o prepovedi širjenja t. i. "homoseksualne propagande" iz leta 2013 in opozoril, da bi to pomenilo kršitev človekovih pravic. Ruske poslance je pozval, naj predlog zavrnejo in zakon v celoti odpravijo.

Ruska duma je v četrtek sprejela predlog spremembe zakona o prepovedi širjenja “homoseksualne propagande”. Zakon, ki je sprva prepovedoval podajanje vsebin, ki se tičejo skupnosti LGBT+ mladoletnim osebam, bi po novem lahko kriminaliziral širjenje takšnih vsebin tudi med vsemi polnoletnimi državljani Rusije. Predlog tako kriminalizira sporočila na to temo v medijih, na internetu, v oglasih, literaturi in kinu.

Podobne prepovedi bi s sprejetjem predloga bile uvedene za pedofilijo in zanikanje družinskih vrednot, obenem pa spremembe zakona vsebujejo določbo o prepovedi propagande, ki bi lahko pri mladoletnikih povzročila željo po spremembi spola.

Po poročanju časnika Ruska gazeta, ki ga izdaja tamkajšnja vlada, so poslanci s podporo predlogu nasprotovali “zahodnjaškim vrednotam”, ki da so tuje Rusiji, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Predlog bi po navedbah urada visokega komisarja za človekove pravice popolnoma prepovedal vsakršne razprave o skupnosti LGBT+, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nekateri ruski založniki knjig in filmski producenti pa so že izrazili zaskrbljenost zaradi cenzure, saj menijo, da bi zakon lahko vplival celo na ruska klasična dela.

Predlog zakona mora sedaj potrditi še zgornji dom ruskega parlamenta, nato pa ga bo lahko podpisal ruski predsednik Vladimir Putin. V luči tega je Volker Türk poslance pozval, naj zavrnejo predlog in v celoti odpravijo zakon iz leta 2013 ter zagotovijo, da ljudje zaradi svoje spolne usmerjenosti ne bodo izpostavljeni nasilju ali diskriminaciji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje