Putin bo nadziral vaje strateških sil, danes ga je obiskal Lukašenko

N1 video 18. Feb 202211:58 > 15:31 0 komentarjev

Ruski predsednik Vladimir Putin bo jutri nadziral potek vojaških vaj strateških sil, ki bodo izvajale predvsem izstrelitve balističnih in manevrirnih raket. Danes pa je ruskega predsednika obiskal beloruski kolega Aleksander Lukašenko.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da bo “pod vodstvom vrhovnega poveljnika ruske vojske Vladimirja Putina potekala načrtovana vaja sil strateškega odvračanja, med katero bodo izstrelili balistične in manevrirne rakete,” poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V vojaških vajah bodo sodelovali vojaki ruskega južnega vojaškega okrožja, letalske in vesoljske sile, strateške raketne sile ter severna in črnomorska flota. Namen vaj je po navedbah ministrstva “preizkus stanja pripravljenosti” sodelujočih sil ter “zanesljivost strateškega jedrskega in konvencionalnega orožja”, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Dodali so, da se te strateške poveljniške in štabne vaje, ki vključujejo vse tri komponente strateških jedrskih sil, izvajajo vsako leto, običajno ob koncu leta rednega bojnega usposabljanja vojakov.

Ruske strateške sile so v svoji široki opredelitvi zasnovane tako, da se odzovejo na grožnje, tudi v primeru jedrske vojne. Opremljene so z medcelinskimi raketami, strateškimi bombniki dolgega dosega, podmornicami, ladjami in pomorskim letalstvom, ki nosi konvencionalne rakete dolgega dosega, poroča AFP.

Aleksander Lukašenko
(Aleksander Lukašenko ob prihodu v Moskvo). Maxim Guchek/BelTA/REUTERS

Rusija je nove vojaške vaje napovedala v času stopnjevanja napetosti z Zahodom, medtem ko je blizu ukrajinske meje nameščenih okoli 150.000 ruskih vojakov. Moskva zanika, da načrtuje napad, in je od torka napovedala umik več enot vojske, za kar pa na Zahodu pravijo, da še čakajo na konkretne dokaze.

Vaje, ki jim bo prisostvoval Putin, bodo le ene v nizu vojaških vaj, ki jih je izvedla Rusija v zadnjih mesecih. Skupne vaje z belorusko vojsko v Belorusiji, sosedi Ukrajine, naj bi potekale še do nedelje.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, ki je danes obiskal Moskvo, je napovedal, da bo skupaj z ruskim predsednikom Putinom nadzoroval potek vojaških vaj, po navedbah Al Džazire poroča ruska tiskovna agencija Ria Novosti. Katerih vojaških vaj se bo udeležil skupaj s Putinom, Lukašenko ni povedal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!